Přeskočit na obsah

Je to klasika židovské kuchyně. Skvělá zapékaná pochoutka, která je tak chutná, že nezůstane ani na přídavek.

Když přemýšlím o židovské kuchyni, okamžitě mi přijde na mysl právě toto jídlo. Syté, voňavé – takový je kugel. Jeho základem jsou jednoduché ingredience, ale právě v této jednoduchosti se skrývá bohatství tradic a chutí, které se zachovaly po generace a těší nás i dnes.

Obsah:

  • Klasika židovské kuchyně
  • Bramborový kugel – originální recept

Kugel je tradiční pokrm židovské kuchyně, který se podává o šabatu a svátcích. K jeho přípravě potřebujete pouze základní ingredience, je velmi jednoduchý na přípravu a dlouho zasytí. Díky tomu je ideální i pro každodenní oběd nebo večeři.

Je to klasika židovské kuchyně. Skvělá zapékaná pochoutka, která je tak chutná, že nezůstane ani na přídavek.

Klasika židovské kuchyně

Klasikou židovské kuchyně je bezpochyby kugel. Toto jídlo neobvyklým způsobem kombinuje tradice a každodennost. Dříve se velmi často připravovalo o šabatu, mimo jiné i z praktických důvodů. Kugel se hodil k dlouhému pečení v troubě a poté k pomalému ohřívání, díky čemuž se dal jíst teplý i ve dnech, kdy bylo vaření jídla zakázáno. Lze tedy s jistotou říci, že kugel je pokrm jak symbolický, tak praktický.

Zajímavé je, že konkrétní recept na kugel se liší v závislosti na regionu nebo rodině. Nejpopulárnější je samozřejmě bramborový kugel, ale lze se setkat i s těstovinovým kugelem s přidanými jablky nebo rozinkami. Bez ohledu na to, o jaké verzi tohoto jídla mluvíme, kugel je v židovské tradici symbolem společenství a domova.

Bramborový kugel – originální recept

Seznam ingrediencí:

  • 1 kg brambor,
  • 6 cibulí,
  • 5 vajec,
  • půl sklenice oleje,
  • 4 lžíce pšeničné mouky,
  • 2 lžíce bramborové mouky,
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva,
  • sůl a pepř,
  • máslo na vymazání formy a osmažení cibule.

Brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle.

Je to klasika židovské kuchyně. Skvělá zapékaná pochoutka, která je tak chutná, že nezůstane ani na přídavek.

Přeneste je na síto, aby okapala voda.

Očistěte cibuli, polovinu nastrouhejte, druhou polovinu nakrájejte a osmažte na oleji.

Připravte si velkou misku: přeložte do ní okapané brambory, přidejte nastrouhanou a osmaženou cibuli a ostatní ingredience, vše promíchejte.

Vymastěte žáruvzdornou nádobu nebo formu na dort máslem a přendejte do ní bramborovou směs.

Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia a pečte hodinu.