Chuť těchto rajčat ve mně vyvolává nostalgii. Dodnes je každý rok připravuji podle receptu mé babičky. Díky tomu mohu zapomenout na nechutné konzervy z obchodu.
Rajčat je nyní dostatek a jsou nejlevnější. Brzy se však rozloučíme s domácí zeleninou, která chutná nejlépe. Nemám ráda importovanou zeleninu a konzervované rajčata vůbec nejím. Proto v sezóně připravuji zásoby ve sklenicích na zimu. Prostě miluji ty, které dělala babička – s cibulí a bylinkami. Tento recept je velmi jednoduchý, proto doporučuji všem, aby ho vyzkoušeli.
Jak připravit rajčata ve sklenicích na zimu?
K tomuto účelu se ideálně hodí rajčata ze zahrady, která lze koupit doslova za pár zlotých za kilogram. Nejlepší je vybírat podlouhlé masité odrůdy, které nevydávají příliš mnoho šťávy. K přípravě se však hodí i jiné odrůdy, hlavní je, aby nebyly příliš zralé a měkké. Stačí je nakrájet spolu s cibulí na kolečka, naskládat do sklenic a přidat bylinky. Po zalití marinádou je nutné provést pasterizaci, aby byly rajčata vhodné ke konzumaci až do příštího léta.
Recept: Babiččiny rajčata ve sklenicích na zimu
Rajčata ve sklenicích na zimu s cibulí a aromatickými bylinkami
Ingredience
- 3 kg pevných rajčat
- 0,5 kg cibule
- svazek petržele nebo celeru
- 1,5 l vody
- 100 ml lihového octa (10 %)
- 2 lžíce cukru
- 2 lžičky soli
- 8 lžic řepkového oleje
Způsob přípravy
- Příprava sklenic. Umyjte sklenice spolu s víčky. Pro tento recept budete potřebovat asi 8 sklenic o objemu 0,5 litru, nejlépe nových (můžete také koupit pouze víčka). Vložte je do hrnce, zalijte vroucí vodou a vařte víčka 2-3 minuty, sklenice nechte 10-15 minut. Vyjměte je pomocí kleští a položte na čistou utěrku vnitřní stranou dolů.
- Krájení zeleniny. Umyjte rajčata, osušte je a nakrájejte spolu se slupkou na plátky o tloušťce asi 1 cm. Cibuli očistěte a nakrájejte na tenké plátky o tloušťce do 0,5 cm. Umyjte a osušte zeleninu.
- Plnění do sklenic.Na dno sklenice položte několik lístků petržele, pak střídavě vrstvy rajčat a cibule a na konec přidejte petržel. Obsah přitlačte ke dnu a nechte asi 1 cm volného místa.
- Příprava a nalití marinády. Smíchejte vodu s octem, cukrem a solí a přiveďte k varu pod pokličkou, poté okamžitě nalijte do sklenic a nechte asi 1 cm volného místa. Znovu přitlačte, aby se odstranily vzduchové bubliny. Do každé sklenice přidejte lžíci oleje.
- Pasterizace. Vyložte dno velkého hrnce bavlněnou látkou a vložte do něj sklenice. Dbejte na to, aby se nedotýkaly. Opatrně nalijte tolik vroucí vody, aby se dostala do sklenic (přibližně do 2/3 výšky sklenic). Zakryjte víčky, ale neutahujte je. Přiveďte vodu k varu a vařte na mírném ohni 20 minut. Poté sklenice vyjměte, pevně uzavřete víčka a každou sklenici postavte dnem vzhůru na suchý hadřík.
Jak skladovat domácí rajčata na zimu?
Konzervy z rajčat skladujte na tmavém, suchém a pokud možno chladném místě. Není však nutné je dávat do ledničky, pokud některá ze sklenic nepropouští a víčko není přisáté. V receptu mé babičky je ocet, takže riziko zkažení je menší než u rajčat bez této přísady.
S čím dalším lze kombinovat rajčata v konzervách?
Moje babička někdy měnila svůj recept a místo petržele přidávala libeček. Já jsem experimentovala a nahrazovala tyto bylinky bazalkou nebo tymiánem a cibuli nakrájenými stroužky česneku. Mnoho oblíbených receptů také zahrnuje tradiční koření, jako jsou hřebíček, bobkový list a pepř. Je však důležité přidat 1-2 kusy na sklenici, aby se nepřekryla chuť rajčat. Můžete také vyzkoušet variantu s koprem nebo plátky chilli papričky. Je to všechno o chuti.