Dovolená skončila, víkend uběhl. Ale to neznamená, že na našem stole nebudou sladkosti. Zvláště když jsou tak jednoduché na přípravu, jako tyto sušenky s pudinkem. K jejich přípravě stačí levné polotovary.
Podobné sušenky lze koupit v cukrárně, ale proč, když je lze připravit sami za půl hodiny? A to včetně pečení! Budou čerstvé, křupavé a jemné. A jejich příprava zabere jen 10-15 minut plus čas na přípravu a pečení. Myslím, že každý najde tolik času, aby pro své blízké připravil něco chutného.
Jak upéct ploché placky z listového těsta?
Listové těsto má tendenci se při pečení vyboulené. Aby se tomu zabránilo a získaly se relativně ploché placky, je třeba použít několik jednoduchých řešení.
- Před pečením je nutné listové těsto propíchnout po celé ploše vidličkou. Díky tomu bude moci vodní pára volně unikat, aniž by těsto nadzvedávala.
- Placky z těsta je vhodné péct pod zátěží. Nejlepší je je rozložit na plech vyložený papírem na pečení, přikrýt druhým listem papíru na pečení a poté druhým plechem. Díky tomu se těsto během pečení nebude nadouvat.
- Pokud těsto nepecete pod závažím, můžete ho po upečení, dokud je ještě horké, přitlačit prkénkem.
- Aby byly pláty tenké a křupavé, můžete je před pečením lehce rozválit.
- Také je třeba je péct při vhodné teplotě. Optimální teplota je kolem 200 stupňů Celsia. Při příliš vysoké teplotě těsto začne intenzivně stoupat a při příliš nízké teplotě z něj bude vytékat máslo.
Jak rychle připravit sušenky s krémem?
Příprava těchto jednoduchých sušenek s krémem trvá doslova minutu. Stačí upéct dvě vrstvy těsta a připravit krém z pytlíku. Přidávám do něj trochu oleje, díky čemuž je hmota chutnější a krémovější. Poté, co jsou vrstvy těsta proloženy horkým krémem, je třeba vše nechat vychladnout a poté dobře vychladit v ledničce. Nyní zbývá posypat dort moučkovým cukrem a nakrájet na obdélníky.
Recept: Dortíky s krémem
Listové těsto s krémem
Ingredience
- 375 g listového těsta
- 2 sáčky vanilkového nebo smetanového pudinku bez cukru
- 750 ml mléka
- 5-6 lžic cukru
- 50 g másla
- moučkový cukr na posypání
Způsob přípravy
- Pečení těsta. Těsto rozválejte a rozkrojte na dvě stejné části. Položte je na plech vyložený pečícím papírem. Propíchněte vidličkou, přikryjte pečícím papírem a poté plechem. Pečte asi 15 minut při teplotě 200 stupňů Celsia, v případě potřeby dopékejte ještě 5 minut po sejmutí plechu a papíru. Nechte vrstvy vychladnout.
- Příprava pudinku. 2/3 mléka přiveďte k varu s máslem. Ve zbývajícím mléce rozpusťte pudinkový prášek a cukr. Nalijte do horkého mléka a promíchejte. Zahřívejte a neustále míchejte, dokud pudink nezhoustne.
- Dokončení přípravy. Horkým pudinkem potřete pláty, nechte vychladnout a dobře vychlaďte v ledničce. Posypte povrch dortu moučkovým cukrem a nakrájejte dort na obdélníkové kousky.
Čím ještě lze proložit vrstvy listového těsta?
Pro proložení vrstev listového těsta lze také použít hotový krém „Karpatka“. Podobný krém lze snadno připravit doma. Stačí zahřát mléko se smetanou a vanilkou, rozšlehat žloutky s cukrem a bramborovým škrobem a poté je rozmíchat s částí mléka. Po smíchání veškerého mléka a žloutkové směsi vaříme vše na mírném ohni, dokud nevznikne hustý krém. Smícháme ho s máslem a lehce ochladíme. Pudink lze také natřít na vrstvu marmelády, džemu nebo zavařeniny. Dezert pak bude mít sytější chuť.