Aivar je nejoblíbenější omáčka na Balkáně. Pokud po dovolené v Řecku nebo Chorvatsku chcete zařadit tuto omáčku do svého jídelníčku natrvalo, připravte si aivar v sklenici na zimu.
Ingredience
- 2 kg červené papriky
- 2 lilky
- 100 ml olivového oleje
- 1–2 chilli papričky (podle chuti)
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce octa
- asi 2 čajové lžičky cukru (podle chuti)
- sůl (podle chuti)
Ingredience
- 2 kg červené papriky
- 2 lilky
- 100 ml olivového oleje
- 1–2 chilli papričky (podle chuti)
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce octa
- asi 2 čajové lžičky cukru (podle chuti)
- sůl (podle chuti)
Postup přípravy
1 Papriky a lilky rozložte na plech vyložený pečícím papírem. Lilky na několika místech propíchněte vidličkou. Vložte do trouby předehřáté na 200 °C. Pečte asi 30 minut, dokud lilky nezměknou a slupka papriky se nesvraští a nezhnědne.
2 Pečené lilky rozkrojte na polovinu a lžící vyjměte dužinu. Horké papriky přendejte do misky. Misku pevně zakryjte alobalem (papriky můžete také vložit do pevných plastových sáčků). Nechte vychladnout. Až papriky vychladnou, sloupněte z nich slupku (díky vaření půjde snadno) a odstraňte semenná lože.
3 Papriky vložte do cedníku a nechte půl hodiny odpočívat, aby se zbavily přebytečné šťávy.
4 Papriky a lilky rozemlejte v mlýnku na maso přes síto se středními oky.
5 Získanou hmotu přendejte do hrnce a vařte na středním ohni, často míchejte. Bez přerušení vaření (a míchání! jinak se ajvar připálí) přidejte do zeleniny tenkým proudem olivový olej a poté přidejte jemně nakrájenou pálivou papriku, česnek prolisovaný přes lis, ocet, cukr a sůl. Vařte ajvar, dokud nedosáhnete požadované hustoty omáčky. Pokud chcete, aby měl hladkou konzistenci, můžete ho dodatečně rozmixovat mixérem.
6 Horký ajvar přelijte do čistých, vyvařených sklenic a pevně je uzavřete. Otočte je dnem vzhůru a nechte je zcela vychladnout. Přemístěte je na chladné, stinné místo. Pokud chcete ajvar skladovat déle než 3–4 měsíce, sterilizujte ho.