Vepřová krkovice po Kmicicově – jídlo s charakterem: šťavnaté maso, voňavá slanina a brambory, pečené společně v alobalu, získávají jedinečnou chuť a aroma. Po opečení zůstává krk šťavnatý a jídlo pečené ve fólii je mimořádně jemné a aromatické.
Ingredience
Maso
- 600 g vepřové krkovice
- půl čajové lžičky mletého sladkého pepře
- půl čajové lžičky granulovaného česneku
- půl čajové lžičky sušeného tymiánu
- 2 lžíce oleje na marinování
- sůl a pepř
Přísady
- 1 kg brambor
- 200 g uzeného vepřového bůčku v plátcích
- 2 cibule
- trochu uzeného sladkého pepře
- sůl a pepř
Fáze přípravy
1 Vepřovou krkovičku nakrájejte na silné plátky. V misce smíchejte olej se sladkým pepřem, granulovaným česnekem, tymiánem, solí a pepřem. Maso potřete marinádou a nechte alespoň 1 hodinu odležet.
2 Rozpalte pánev a opečte krk z obou stran dozlatova. Vyjměte z pánve spolu s vytvořenou šťávou a odložte.
3 Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Cibuli nakrájejte na kroužky. Brambory a cibuli dochuťte solí, pepřem a trochou uzeného pepře.
4 Na velký kus alobalu položte plátky slaniny tak, aby vytvořily hustou vrstvu. Na slaninu rozložte brambory s cibulí.
5 Na vrch položte opečené plátky krku spolu se šťávou.
6 Vše pevně zabalte do hliníkové fólie. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 1,5 hodiny. Na konci pečení můžete fólii pootevřít, aby krk à la Kmicic lehce zhnědl.