Pokud ráno velmi spěcháte a nechcete si připravovat a jíst snídani, přemýšlejte o ní den předem. Existují jídla, která jsou stejně zdravá jako tato kaše a která stojí za to připravit večer a ráno jen přidat ingredience a sníst.
Mnoho lidí ráno nemá čas na přípravu sendvičů, natož na chuť je jíst. Proto stojí za to přemýšlet o alternativách. Některé z nich jsou nejen jednodušší a rychlejší na přípravu, ale také chutnější a zdravější. Tak je tomu v případě noční ovesné kaše.
Proč je dobré jíst ovesné vločky?
Ovesné vločky patří k nejzdravějším potravinám. Je to proto, že jsou velmi cenné. Jsou vynikajícím zdrojem složitých sacharidů. Pomalu uvolňují energii, což nám na dlouhou dobu zajišťuje pocit sytosti. Jsou také bohaté na vlákninu, která reguluje metabolismus, hladinu cukru v krvi a snižuje cholesterol. Tento obilný produkt také obsahuje vitamíny skupiny B, hořčík a zinek.
Jak připravit noční kaši?
Příprava noční kaše se v zásadě omezuje na jeden úkon. A to na zalití ovesných vloček tekutou ingrediencí. Tou mohou být různé produkty, například mléko, jogurt, rostlinný nápoj nebo voda. Po zalití je nutné ovesné vločky nechat přes noc v ledničce, aby se nezkazily. Nejcitlivější jsou vločky s přídavkem mléka. Během těchto několika hodin ovesné vločky pomalu nabobtnají a změkčí se a ráno jsou připraveny k konzumaci. Pak stačí je dochutit, přidat oblíbené ingredience a snídaně je hotová.
Recept: Noční kaše
Kaše s přidaným sezónním ovocem a ořechy.
Ingredience
- 4-5 lžic ovesných vloček
- 150 ml kravského mléka, rostlinného nápoje nebo přírodního jogurtu
- 1 čajová lžička sezamu, chia semínek nebo lněného semínka
- 1 čajová lžička medu
- 1/2 banánu
- 2-3 lžíce borůvek
- 1 lžíce nasekaných ořechů
Způsob přípravy
Nalijte vločky. Ovesné vločky nasypte do misky nebo sklenice a zalijte studeným mlékem. Nechte přes noc v ledničce.
Podávání kaše. Ráno kaši oslaďte medem, podávejte s nakrájeným banánem, borůvkami, nasekanými ořechy a sezamem.
Tip: Před konzumací můžete kaši mírně ohřát, například v mikrovlnné troubě.
Jak podávat noční kaši?
Noční kaše je základem zdravé snídaně. Aby však byla chutnější, výživnější a lákavější, přidávám do ní další ingredience. Obvykle se jedná o sezónní ovoce. V tomto ročním období můžeme vybírat mimo jiné z malin, borůvek, švestek a jablek. Dobře se k nim hodí nasekané ořechy nebo mandle. Pokud potřebujete tento snídaňový pokrm osladit, nejlépe použijte zdravý med.