Přeskočit na obsah

Příprava trvá jen 10 minut a je velmi jednoduchá: recept na cuketové koláčky s přídavkem bílkovin, které se hodí k večeři

  • Cuketa je zelenina s vysokým obsahem vlákniny, vitamínů a minerálů. Má poměrně neutrální chuť, takže se snadno přizpůsobí jakýmkoli receptům, sladkým i slaným

Z botanického hlediska se cuketa považuje za ovoce, protože roste z květu – jedlého a v některých receptech velmi ceněného – a obsahuje semena. Z komerčního hlediska se však považuje za zeleninu. Patří do čeledi tykvovitých a v tomto období září je stále v plné sezóně. Krůta potřebuje k růstu mírné klima, proto je jednou z hvězd letní zahrady.

Kromě lahodných krémů z krůty, které v závislosti na tom, s jakými ingrediencemi je kombinujete, mohou být stejně chutné a syté jak studené, tak teplé, je tato zelenina vhodná pro nekonečné množství receptů, které mohou zachránit oběd nebo večeři v krátkém čase, s minimálním množstvím ingrediencí, a přitom se stát plnohodnotným, sytým a velmi výživným jídlem.

Příprava trvá jen 10 minut a je velmi jednoduchá: recept na cuketové koláčky s přídavkem bílkovin, které se hodí k večeři

Do seznamu receptů s touto hlavní ingrediencí lze zahrnout cukety plněné mletým masem, tuňákem, krevetami, tofu nebo jakýmkoli jiným rostlinným proteinem, cuketové rolky s různými náplněmi, připravené v troubě nebo bez ní, špagety a lasagne z cukety – jako náhrada za běžné těstoviny – nebo dokonce nakládaná cuketa, která je velmi chutná jako předkrm nebo salát. Jsou také ideální pro quiche nebo focaccia. Takže už nemáte žádnou výmluvu, aby cukety z posledního nákupu zvadly v ledničce. Existují desítky způsobů, jak je připravit.

Přidejte k nim ještě jeden recept: proteinové cuketové koláčky, které se připravují za 10 minut a jsou ideální pro rychlou a lehkou večeři.

Mějte na paměti, že cukety jsou zelenina s vysokým obsahem vlákniny, vitamínů a minerálů. Mají poměrně neutrální chuť, takže se snadno přizpůsobí jakýmkoli receptům, sladkým i slaným. Je to velmi univerzální zelenina, která se hodí jak do vydatných jídel, tak do předkrmů.

Bez trouby a sporáku

Recept na proteinové koláčky z cukety není nijak složitý. Toto jídlo je nejen chutné, zdravé a syté, ale také velmi jednoduché na přípravu. Lze ho připravit v mikrovlnné troubě, aniž byste museli zapínat sporák nebo troubu. Je proto vhodné i pro ty, kteří vaření příliš nemilují.

Než se pustíte do práce, připravte si všechny potřebné ingredience. Není jich mnoho: cukety, vejce, konzervovaný tuňák, sýr feta nebo mozzarella. Můžete přidat další ingredience, které jídlu dodají zvláštní chuť, například papriku piquillo, pokud ji máte rádi.

Jak tuňák, tak vejce jsou potraviny s vysokým obsahem bílkovin. Tuňák je také bohatý na omega-3 mastné kyseliny, které jsou nezbytné pro správnou funkci kardiovaskulárního systému, a také na jód a selen, které jsou velmi prospěšné pro štítnou žlázu a metabolismus. Vejce jsou bohatá na mononenasycené mastné kyseliny, jód, fosfor, selen, vitamín B12, riboflavin, niacin, vitamín A, vitamín D a foláty. Vaječný bílek je díky své vysoké biologické hodnotě bílkovinou nejvyšší kvality.

Recept krok za krokem

Recept vám představíme krok za krokem. Zde jsou ingredience, které budeme potřebovat k přípravě proteinových koláčků z cukety pro dvě osoby:

  • Pár plechovek tuňáka ve vlastní šťávě
  • Asi 250 gramů cukety
  • 4 vejce
  • Asi 60 gramů sýra podle vašeho výběru
  • Asi 6 konzervovaných paprik pikillo
  • Sůl, černý pepř a olej na vymazání formy

Nejprve scedíme konzervovaného tuňáka a rozmačkáme ho, cukety nakrájíme na kostky, papriky nakrájíme na jemno a sýr feta nebo mozzarella rozdrobíme.

Příprava trvá jen 10 minut a je velmi jednoduchá: recept na cuketové koláčky s přídavkem bílkovin, které se hodí k večeři

Nyní dáme cukety do nádoby vhodné do mikrovlnné trouby. Osolíme a opepříme podle chuti a vaříme v mikrovlnné troubě na maximální výkon 3 až 5 minut, v závislosti na výkonu spotřebiče a velikosti nakrájených cuket.

Ve třetím kroku rozšlehejte vejce, osolte, opepřete a přidejte do této směsi ostatní ingredience: tuňáka, nakrájenou papriku, sýr a cukety připravené v mikrovlnné troubě (nezapomeňte nejprve slít tekutinu, která se mohla během přípravy uvolnit).

Až budou všechny ingredience dobře promíchané, přejdeme ke čtvrtému kroku: silikonové formičky, které použijeme k přípravě pokrmu, potřeme extra panenským olivovým olejem. Existují speciální formičky, které jsou pro tento pokrm velmi vhodné.

Směs rovnoměrně rozdělte do forem a vložte do mikrovlnné trouby na maximální výkon na 2–4 minuty. Pokud připravujete tento pokrm poprvé, je lepší kontrolovat stupeň propečení. Až bude pokrm hotový, nechte ho trochu vychladnout, abyste se při vyjímání z formy nespálili. Můžete je podávat s chutným salátem z zelených klíčků a semen nebo sušeného ovoce, abyste získali také zdroj zdravých tuků.

Varianty pro každý vkus

Pokud nemáte rádi konzervovaného tuňáka nebo ho nechcete použít v tomto receptu, můžete improvizovat a přidat jiné zdroje bílkovin. Budou stejně chutné s kostkami sýra serrano nebo krůtího masa, uzeným nebo konzervovaným lososem nebo kousky kuřete, které najdete v supermarketu v hotové podobě nebo si je můžete připravit předem.

Pokud jste vegetarián, můžete tuňáka nahradit jinými zdroji rostlinných bílkovin, jako je marinovaný tofu nebo seitan. Pro vegany jsou na trhu k dispozici náhražky sýra i vajec (v tomto případě se jedná o tekuté a práškové směsi).