Domácí ptačí mléko chutná tisíckrát lépe než to z obchodu a obsahuje mnohem méně cukru. Navíc ho lze připravit v nejrůznějších příchutích – s želé, kousky ovoce, na sušenkách, s polevou nebo posypkou. Tentokrát plánuji připravit dvoubarevnou klasickou variantu.
Dvoubarevné ptačí mléko připravuji doma
Máloco se hodí k sobě tak dobře jako sladký vanilkový krém s vrstvou dezertní čokolády. Takový lahodný dezert k kávě si můžete připravit i doma z několika jednoduchých ingrediencí, jako jsou smetana, přírodní jogurt nebo tabulka čokolády. Do bílé vrstvy je vhodné přidat zrna z vanilkového lusku, ale pokud je to pro vás příliš složité, můžete je nahradit kvalitním vanilkovým cukrem.
Domácí ptačí mléko vyžaduje pozornost
Ačkoli recept není složitý, aby se ptačí mléko povedlo, je třeba proces pečlivě sledovat. Pamatujte, že želatina se nesmí vařit, proto ji zahřívejte pouze do rozpuštění a ani o vteřinu déle.
K šlehání použijte dobře vychlazenou smetanu a dbejte na to, aby všechny ostatní ingredience pro pěnu byly zcela vychlazené. Nespěchejte – želatina při pokojové teplotě neztuhne tak rychle, takže máte na přípravu dezertu dostatek času.
Recept na dvoubarevné ptačí mléko
Pokud chcete, aby byl dezert sladší, použijte místo dezertní čokolády mléčnou.
Ingredience:
- 150 g máslových sušenek,
- 70 g rozpuštěného másla,
- 4 čajové lžičky želatiny (namočte 2 čajové lžičky do dvou samostatných nádob),
- 300 g čokolády (200 g na čokoládovou vrstvu a 100 g na polevu),
- 850 ml smetany s obsahem tuku 30 %,
- 2 polévkové lžíce moučkového cukru,
- zrna z 1 vanilkového lusku,
- podle chuti: 50 g čokolády na ozdobu.
Způsob přípravy:
- Sušenky rozemlejte na prášek (můžete použít kuchyňský robot). Smíchejte s rozpuštěným a vychlazeným máslem. Směs rozetřete na dno čtvercové nebo kulaté formy na pečení a vložte do lednice.
- Ve dvou malých hrncích namočte po 2 čajových lžičkách želatiny – zalijte ji 3 lžícemi studené vody, zahřejte, aby se rozpustila, a poté nechte vychladnout (želatina nesmí začít vřít).
- V samostatné misce rozpusťte na vodní lázni nasekanou čokoládu. Přidejte 100 ml smetany, promíchejte a nechte vychladnout. Šlehejte 300 ml smetany do husté konzistence, poté smíchejte s tekutou, ale již zcela vychladlou čokoládou a želatinou z jednoho hrnce. Naneste čokoládovou vrstvu na sušenky. Vložte plech do lednice.
- V čisté misce vyšlehejte dalších 400 ml smetany, tentokrát přidejte moučkový cukr a vanilková semínka. Až bude smetana tuhá, vypněte mixér. Přidejte jogurt a vychlazený želatin z druhého hrnce, promíchejte lžící, až vznikne hladká a rovnoměrná konzistence. Vanilkovou vrstvu opatrně naneste na čokoládovou vrstvu a poté plech znovu vložte do lednice.
- Pro polevu smíchejte ve vodní lázni 100 g dezertní čokolády a 50 ml smetany. Až poleva vychladne, polijte jí ptačí mléko. Nahoře můžete navíc posypat strouhanou čokoládou.
- Nechte v lednici několik hodin, dokud poleva úplně neztuhne.