Přeskočit na obsah

Když vařím rajčatovou polévku z čerstvých rajčat, pamatuji na jednu věc. Zesiluji chuť o 200 %.

Příprava rajčatové polévky z čerstvých rajčat je opravdová událost. Je to proto, že příležitost k tomu se naskytne hlavně na přelomu léta a podzimu, kdy jsou rajčata nejlepší, nejsladší a nejzralejší, a hlavně levná. Proto je třeba k této otázce přistupovat s náležitou pozorností, aby se nezničila potenciálně dokonalá polévka.

Každý milovník rajčatové polévky uzná, že nic se nemůže rovnat této polévce připravené z čerstvých rajčat (nutně ve velkém množství). Ani konzervovaná rajčata, ani passata, ani rajčatový koncentrát je nemohou nahradit.

Když vařím rajčatovou polévku z čerstvých rajčat, pamatuji na jednu věc. Zesiluji chuť o 200 %.

Co je třeba udělat, aby byla rajčatová polévka z čerstvých rajčat dokonalá?

Nestačí však jen hodit rajčata, ani malinová, do polévky a čekat na kulinářský zázrak. Aby byla taková rajčatová polévka stejně chutná jako u babičky, je třeba mít na paměti jednu důležitou věc. Maximální chuť z těchto červených plodů lze získat pouze v případě, že je před vložením do hrnce osmažíte na oleji.

Trocha másla na pánvi dodá rajčatům další chuťový odstín. Nestojí to moc, nezabere to moc času a má to efekt, který nic jiného nedokáže. Díky krátkému dušení na pánvi se rajčata nejen trochu odpaří, což zvýrazní jejich chuť, ale také se lehce zkaramelizují a získají olejovitou příchuť.

Recept na rajčatovou polévku z čerstvých rajčat

Ingredience

  • několik kuřecích křídel, stehýnek nebo holení
  • 1 kg rajčat
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 4 l vody
  • 1 sklenice rajčatové passaty nebo 3 lžíce rajčatového pyré
  • 1 mrkev
  • kousek celeru
  • 1 špetka mletého sladkého pepře
  • 1 bobkový list
  • několik hřebíčků
  • 1 kořen petržele
  • 2 kuřecí křídla
  • čerstvý bobkový list
  • sůl
  • pepř
  • petržel na podávání
  • 100 ml smetany 30
  • oblíbené těstoviny
  • 1-2 lžíce másla

Když vařím rajčatovou polévku z čerstvých rajčat, pamatuji na jednu věc. Zesiluji chuť o 200 %.

Způsob přípravy:

  1. Začněte přípravou vývaru. Pokud připravujete vývar z masa, očistěte křídla, stehna nebo holeně a vložte je do hrnce. Zalijte vodou, přidejte bobkový list a hřebíček a vařte hodinu, nezapomeňte sbírat pěnu.
  2. Poté do hrnce přidejte očištěnou a nakrájenou kořenovou zeleninu – petržel, mrkev a celer, stejně jako cibuli a česnek. Cibuli můžete osmažit na ohni, jako pro vývar. Vařte vývar ještě 30-40 minut.
  3. Čerstvé rajčata zalijte vroucí vodou a odstraňte slupku. Vložte je do pánve s rozehřátým olejem a smažte několik minut na středním ohni, aby se z nich uvolnila veškerá chuť.
  4. Když zelenina v bujónu změkne, přidejte osmažené rajčata, chuť rajčat ještě umocněte koncentrátem nebo passatou, přidejte levanduli a koření.
  5. Zahustěte smetanou a přidejte do polévky.
  6. Podávejte s vařenými nudlemi a čerstvou petrželkou.