Příprava rajčatové polévky z čerstvých rajčat je opravdová událost. Je to proto, že příležitost k tomu se naskytne hlavně na přelomu léta a podzimu, kdy jsou rajčata nejlepší, nejsladší a nejzralejší, a hlavně levná. Proto je třeba k této otázce přistupovat s náležitou pozorností, aby se nezničila potenciálně dokonalá polévka.
Každý milovník rajčatové polévky uzná, že nic se nemůže rovnat této polévce připravené z čerstvých rajčat (nutně ve velkém množství). Ani konzervovaná rajčata, ani passata, ani rajčatový koncentrát je nemohou nahradit.
Co je třeba udělat, aby byla rajčatová polévka z čerstvých rajčat dokonalá?
Nestačí však jen hodit rajčata, ani malinová, do polévky a čekat na kulinářský zázrak. Aby byla taková rajčatová polévka stejně chutná jako u babičky, je třeba mít na paměti jednu důležitou věc. Maximální chuť z těchto červených plodů lze získat pouze v případě, že je před vložením do hrnce osmažíte na oleji.
Trocha másla na pánvi dodá rajčatům další chuťový odstín. Nestojí to moc, nezabere to moc času a má to efekt, který nic jiného nedokáže. Díky krátkému dušení na pánvi se rajčata nejen trochu odpaří, což zvýrazní jejich chuť, ale také se lehce zkaramelizují a získají olejovitou příchuť.
Recept na rajčatovou polévku z čerstvých rajčat
Ingredience
- několik kuřecích křídel, stehýnek nebo holení
- 1 kg rajčat
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 4 l vody
- 1 sklenice rajčatové passaty nebo 3 lžíce rajčatového pyré
- 1 mrkev
- kousek celeru
- 1 špetka mletého sladkého pepře
- 1 bobkový list
- několik hřebíčků
- 1 kořen petržele
- 2 kuřecí křídla
- čerstvý bobkový list
- sůl
- pepř
- petržel na podávání
- 100 ml smetany 30
- oblíbené těstoviny
- 1-2 lžíce másla
Způsob přípravy:
- Začněte přípravou vývaru. Pokud připravujete vývar z masa, očistěte křídla, stehna nebo holeně a vložte je do hrnce. Zalijte vodou, přidejte bobkový list a hřebíček a vařte hodinu, nezapomeňte sbírat pěnu.
- Poté do hrnce přidejte očištěnou a nakrájenou kořenovou zeleninu – petržel, mrkev a celer, stejně jako cibuli a česnek. Cibuli můžete osmažit na ohni, jako pro vývar. Vařte vývar ještě 30-40 minut.
- Čerstvé rajčata zalijte vroucí vodou a odstraňte slupku. Vložte je do pánve s rozehřátým olejem a smažte několik minut na středním ohni, aby se z nich uvolnila veškerá chuť.
- Když zelenina v bujónu změkne, přidejte osmažené rajčata, chuť rajčat ještě umocněte koncentrátem nebo passatou, přidejte levanduli a koření.
- Zahustěte smetanou a přidejte do polévky.
- Podávejte s vařenými nudlemi a čerstvou petrželkou.