Není nic lepšího než voňavé, hřejivé jídlo z fazolí po bretaňsku na kostech – krémové, syté a s výraznou chutí. Toto klasické jídlo z jednoho hrnce je ideální jak pro rodinný oběd, tak i pro následující dny.
Fazole po bretaňsku na kostech se vyznačují hlubokou chutí
Příprava fazolí po bretaňsku vyžaduje několik jednoduchých kroků, ale díky nim jídlo získává jedinečnou chuť. Nejdůležitější je předem namočit fazole, použít aromatické uzené kosti a dochutit pokrm bobkovým listem, voňavým pepřem a majoránkou.
Fazole po bretaňsku – co je třeba mít na paměti před přípravou?
Při přípravě fazolí po bretaňsku na kostech je nejdůležitější postarat se o dvě složky: fazole a chuťovou základnu. Fazole je třeba předem namočit – nejlépe přes noc, minimálně na 12 hodin. Díky tomu budou měkké, jemné a snadno stravitelné. Z vlastní zkušenosti vím, že pokud tento krok vynecháte, fazole mohou zůstat tvrdé i po dlouhém vaření.
Vládly v českých domácnostech jako bezmasý oběd. V této verzi si je zamilujete znovu
Druhým pilířem receptu jsou kosti uzené s masem. Právě ony dodávají charakteristickou, hlubokou chuť, kterou nelze dosáhnout pouze použitím slaniny nebo klobásy. Když jsem poprvé ochutnal tuto verzi, hned jsem pochopil, proč toto jídlo mizí z hrnce rychleji než jiné jednodruhové obědy – jeho aroma je prostě nesrovnatelné.
Nelze také zapomenout na koření. Bobkový list, hřebíček a majoránka jsou základem, ale skvěle se hodí také trochu kmínu, který usnadňuje trávení fazolí. Přidávám také špetku uzeného pepře – ten zesiluje chuť uzenin a dělá fazole po bretaňsku na kostech ještě aromatičtější.
Recept na fazole po bretaňsku na kostech
Pokud chcete, aby vaše fazole po bretaňsku na kostech byly aromatické, krémové a chutné, začněte přípravou všech ingrediencí a namočením fazolí – díky tomu bude celý proces přípravy jednodušší a výsledek dokonalý.
Ingredience:
- 500 g fazolí Yas,
- 300 g uzených kostí s masem,
- 300 g uzeného slaniny,
- 2 domácí klobásy,
- 2 střední cibule,
- 4 stroužky česneku,
- 1 plechovka nakrájených rajčat,
- ½ sklenice rajčatového protlaku,
- 2 bobkové listy,
- 3 hřebíčky,
- 1 čajová lžička majoránky,
- sůl, pepř, špetka cukru, trochu oregana.
Způsob přípravy:
Fazole opláchněte a zalijte studenou vodou v poměru 1/3 fazolí a 2/3 vody. Nechte minimálně 12 hodin, aby fazole nabobtnaly a byly snadno stravitelné.
Vodu slijte a fazole znovu propláchněte. Přesuňte do hrnce, zalijte čerstvou vodou, přidejte sůl a uzené kosti. Vařte na mírném ohni, dokud fazole nezměknou.
Nakrájejte slaninu a klobásu na kostičky. Nakrájejte cibuli na půlkroužky a česnek nasekejte.
Na pánvi vyškvařte tuk ze slaniny, poté přidejte klobásu, cibuli a česnek. Smažte několik minut, dokud ingredience nezezlátnou.
Přidejte nakrájená rajčata a rajčatovou passatu. Vařte na mírném ohni asi 10 minut, aby omáčka zhoustla a získala aroma.
Vše přendejte do hrnce s fazolemi. Přidejte bobkový list, hřebíček, majoránku, špetku cukru, oregano, sůl a pepř. Vařte ještě asi 20 minut, aby se chutě promíchaly.