Jednoduchý a levný recept, jak z mandarinek připravit chutnou domácí marmeládu.
Většinu roku zaplňují mandarinky argentinské zeleninové stánky. Jsou sladké, levné a velmi univerzální, ale kromě toho, že je můžete jíst čerstvé, existuje ještě jeden chutný způsob, jak je maximálně využít: připravit domácí marmeládu.
Domácí marmeláda z mandarinek: jednoduchý, ekonomický a voňavý recept
K přípravě doma nepotřebujete žádné předchozí zkušenosti ani vzácné ingredience. S pouhými třemi klíčovými ingrediencemi můžete připravit džem s ideální konzistencí a sytou chutí. Hlavní je použít mandarinky bez pecek a dobré kvality.
Ingredience pro domácí mandarinkový džem:
- 1 kg mandarinek (bez pecek a s pevnou slupkou)
- 750 g cukru
- Šťáva z 1 citronu
- Voda (pouze v případě potřeby)
Postup přípravy:
- Mandarinky umyjte a oloupejte. Odložte 3 nebo 4 slupky, odstraňte bílou část a nakrájejte je na tenké proužky.
- Rozdělte plátky, odstraňte pecičky a rozmixujte dužinu.
- V hrnci smíchejte dužinu, slupky, cukr a citronovou šťávu. V případě potřeby přidejte 100 ml vody.
- Vařte na středním ohni, dokud se cukr nerozpustí. Poté snižte oheň a pokračujte ve vaření 40-50 minut, přičemž občas promíchejte.
- Když hmota zhoustne, vyzkoušejte ji tak, že dáte lžičku na studený talíř. Pokud neklouže snadno, znamená to, že hmota je hotová.
- Rozlijte horkou hmotu do sterilizovaných sklenic, pevně uzavřete a postavte dnem vzhůru, dokud nevychladnou.