Přeskočit na obsah

Chutné a voňavé masové kuličky. Připravte je jednou a vaše rodina si je bude žádat znovu a znovu

Tyto masové kuličky jsou chutnou alternativou klasického jídla, která potěší všechny milovníky masa. Připravují se velmi rychle a z talířů mizí ještě rychleji.

Masové kuličky se spojují s jemným pokrmem v delikátní omáčce, nejčastěji rajčatové nebo smetanové, s přidaným čerstvým, nasekaným koprem. Je však na čase vsadit na chutnou variantu a přidat jim trochu charakteru. V banditském provedení okouzlí svou chutí, budou šťavnaté uvnitř a křupavé zvenku, a v kombinaci s lehkou omáčkou se stanou kulinářským hitem, který si podmaní členy domácnosti i hosty.

Chutné a voňavé masové kuličky. Připravte je jednou a vaše rodina si je bude žádat znovu a znovu

Zbojnické karbanátky

Každý kousek těchto karbanátků vás okouzlí svou chutí. Maso je šťavnaté a dobře dochucené, ale hlavní roli hraje lahodná strouhanka se sýrem a kari. Můžete je navíc namáčet do lehké tomatové omáčky, i když i bez ní mají vynikající chuť. Tajemství tohoto receptu spočívá v intenzivních, pikantních kořeních, která odkazují na název „zboecki“, což znamená prostě jasné a odvážné chutě.

Ingredience:

Masové kuličky:

  • 500 g vepřového nebo hovězího masa,
  • 1 starý kaiser,
  • půl sklenice mléka,
  • 1 cibule,
  • 2 stroužky česneku,
  • 1 vejce,
  • 1 čajová lžička kmínu,
  • 1 čajová lžička sladkého pepře,
  • půl čajové lžičky mletého koriandru,
  • půl čajové lžičky pálivého pepře,
  • sůl a pepř podle chuti.

Obálka:

  • 50 g strouhaného sýra (vynikající je čedar),
  • 150 g strouhanky nebo panko,
  • 1 čajová lžička kari,
  • půl čajové lžičky oregana,
  • 1 vejce.

Chutné a voňavé masové kuličky. Připravte je jednou a vaše rodina si je bude žádat znovu a znovu

Způsob přípravy:

  1. Namočte housku do mléka a poté pečlivě vymačkejte přebytečnou tekutinu.
  2. Nakrájejte cibuli a česnek na jemno a osmažte na malém množství oleje.
  3. Ve velké míse smíchejte mleté maso, vejce, housku a osmaženou zeleninu.
  4. Přidejte koření a pečlivě promíchejte.
  5. Navlhčenýma rukama vytvarujte z masové hmoty karbanátky velikosti vlašského ořechu.
  6. V hlubokém talíři smíchejte strouhaný čedar s strouhankou, kari a provensálskými bylinkami.
  7. Do samostatné mísy rozklepněte vejce, přidejte trochu vody a promíchejte.
  8. Každou karbanátku nejprve obalte v vejci a poté v aromatické strouhance.
  9. Na pánvi rozehřejte olej. Karbanátky osmažte z každé strany dozlatova, asi 2-3 minuty. Měly by být křupavé zvenku a šťavnaté uvnitř.

Hotové křupavé karbanátky podávejte horké. Ideálně se hodí k bramborové kaši a salátu, ale mohou také sloužit jako teplá předkrm na večírku. Milovníci omáček k nim mohou přidat tuto rajčatovou. Dobrou chuť!