Karbanátky jsou klasické české jídlo. Moje babička je často připravovala a do mletého masa vždy přidávala aromatické koření.
Z dětství si pamatuji specifickou chuť a vůni koření, které babička vždy přidávala do karbanátků z mletého masa. Myslím, že se jedná o dnes již poněkud zapomenutý kořeněný pepř. Koření, které navzdory svému názvu neobsahuje ani gram pepře.
Co je to bylinný pepř?
Bylinný pepř je směs sušených a mletých bylin a kořeněných zelenin, vytvořená jako náhrada tradičního černého pepře. Jeho základem je nejčastěji majoránka, tymián, kmín, čerstvý kopr, koriandr, hořčice, někdy také sladký nebo ostrý pepř, česnek a cibule. Díky tomu kombinuje bylinkový pepř kořeněné, mírně pikantní a bylinkové aroma, které dodává pokrmům charakteristickou chuť. Bylinkový pepř se ideálně hodí k masovým pokrmům, polévkám, omáčkám, bigosu a dalším pokrmům z kapusty.
Jak připravit dobré karbanátky z mletého masa s bylinkovým pepřem?
Recept je velmi jednoduchý: stačí pečlivě smíchat všechny ingredience a poté vytvarovat karbanátky, které se obalí ve strouhance a osmaží. V mléce namočená houska nejen zlevňuje karbanátky, ale také dělá hotové karbanátky jemnější a šťavnatější.
K pro přípravu karbanátků je nejlepší použít mleté vepřové a hovězí maso, ale můžete použít i pouze vepřové mleté maso.
Recept: Karbanátky z mletého masa podle babiččina receptu
Chutné karbanátky smažené na pánvi.
Ingredience
- 500 g mletého vepřového a hovězího masa
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 houska namočená v mléce
- 1 vejce
- 1/2 čajové lžičky pepře
- sůl, mletý černý pepř
navíc:
- olej na smažení
- strouhanka na obalování
Způsob přípravy
- Příprava masa. Cibuli nakrájejte na jemno, česnek prolisujte. Smíchejte všechny ingredience na karbanátky v misce.
- Smažení karbanátků. Z hmoty vytvarujte malé karbanátky. Obalte je strouhankou a vložte na pánev s rozehřátým olejem. Smažte z obou stran.
Jak podávat karbanátky z mletého masa?
Karbanátky jsou především ideálním doplňkem klasických obědových jídel: podávejte je s bramborami a salátem z okurek nebo řepy a budete mít chutný oběd jako od babičky. Karbanátky lze podávat také s kaší, knedlíky nebo rýží. Hodí se k houbové omáčce nebo smaženým žampiónům.
Studené, nakrájené karbanátky z mletého masa – starý způsob, jak připravit chutnou náplň do sendvičů. Dejte je na chléb s plátky nakládané okurky nebo s čerstvým rajčetem a cibulí.