Přeskočit na obsah

Babička přidávala do mletého masa dnes již zapomenuté koření. Nejlepší recept na karbanátky

Karbanátky jsou klasické české jídlo. Moje babička je často připravovala a do mletého masa vždy přidávala aromatické koření.

Z dětství si pamatuji specifickou chuť a vůni koření, které babička vždy přidávala do karbanátků z mletého masa. Myslím, že se jedná o dnes již poněkud zapomenutý kořeněný pepř. Koření, které navzdory svému názvu neobsahuje ani gram pepře.

Babička přidávala do mletého masa dnes již zapomenuté koření. Nejlepší recept na karbanátky

Co je to bylinný pepř?

Bylinný pepř je směs sušených a mletých bylin a kořeněných zelenin, vytvořená jako náhrada tradičního černého pepře. Jeho základem je nejčastěji majoránka, tymián, kmín, čerstvý kopr, koriandr, hořčice, někdy také sladký nebo ostrý pepř, česnek a cibule. Díky tomu kombinuje bylinkový pepř kořeněné, mírně pikantní a bylinkové aroma, které dodává pokrmům charakteristickou chuť. Bylinkový pepř se ideálně hodí k masovým pokrmům, polévkám, omáčkám, bigosu a dalším pokrmům z kapusty.

Jak připravit dobré karbanátky z mletého masa s bylinkovým pepřem?

Recept je velmi jednoduchý: stačí pečlivě smíchat všechny ingredience a poté vytvarovat karbanátky, které se obalí ve strouhance a osmaží. V mléce namočená houska nejen zlevňuje karbanátky, ale také dělá hotové karbanátky jemnější a šťavnatější.

K pro přípravu karbanátků je nejlepší použít mleté vepřové a hovězí maso, ale můžete použít i pouze vepřové mleté maso.

Recept: Karbanátky z mletého masa podle babiččina receptu

Chutné karbanátky smažené na pánvi.

Ingredience

  • 500 g mletého vepřového a hovězího masa
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 houska namočená v mléce
  • 1 vejce
  • 1/2 čajové lžičky pepře
  • sůl, mletý černý pepř

navíc:

  • olej na smažení
  • strouhanka na obalování

Babička přidávala do mletého masa dnes již zapomenuté koření. Nejlepší recept na karbanátky

Způsob přípravy

  1. Příprava masa. Cibuli nakrájejte na jemno, česnek prolisujte. Smíchejte všechny ingredience na karbanátky v misce.
  2. Smažení karbanátků. Z hmoty vytvarujte malé karbanátky. Obalte je strouhankou a vložte na pánev s rozehřátým olejem. Smažte z obou stran.

Jak podávat karbanátky z mletého masa?

Karbanátky jsou především ideálním doplňkem klasických obědových jídel: podávejte je s bramborami a salátem z okurek nebo řepy a budete mít chutný oběd jako od babičky. Karbanátky lze podávat také s kaší, knedlíky nebo rýží. Hodí se k houbové omáčce nebo smaženým žampiónům.

Studené, nakrájené karbanátky z mletého masa – starý způsob, jak připravit chutnou náplň do sendvičů. Dejte je na chléb s plátky nakládané okurky nebo s čerstvým rajčetem a cibulí.