Přeskočit na obsah

Smíchala jsem několik ingrediencí a vznikl chutný salát. Ideální jako svačina nebo večeře.

Zbylo vám po obědě trochu brambor? Tady je jednoduchý způsob, jak je chutně zužitkovat. Stačí je smíchat s několika přísadami a vznikne výživný salát. Můžete ho jíst jako svačinu nebo dokonce jako večeři.

Základem tohoto výživného salátu budou brambory. V kombinaci s několika přísadami se promění v chutné a syté jídlo. Syté, ale zcela zdravé a ne příliš kalorické. Je to proto, že se skládá hlavně ze zeleniny, včetně brambor, které se při konzumaci v chladném stavu neukládají na bocích.

Smíchala jsem několik ingrediencí a vznikl chutný salát. Ideální jako svačina nebo večeře.

Jak připravit brambory do salátu?

Do salátu se nejlépe hodí brambory odrůdy s pevnou dužinou, tedy takové, které neobsahují příliš mnoho škrobu. Po uvaření zůstávají vlhké a nerozpadají se. Nejlepší je vařit je ve slupce v osolené vroucí vodě. Díky tomu si zachovají lepší chuť a strukturu a také více cenných složek. Po uvaření a vychladnutí je třeba je oloupat a nakrájet na kostky nebo plátky.

Jak připravit sytý bramborový salát?

Příprava tohoto sytého bramborového salátu vám nezabere mnoho času. Zvláště pokud již máte uvařené brambory. Stačí jen uvařit vejce a přidat několik nakrájených druhů zeleniny. Já používám rajčata, cibuli a špenát. Po smíchání s hustou omáčkou bude salát chutný a sytý. Před podáváním je dobré ho vychladit. Během této doby se ingredience dobře nasáknou a salát bude mít vynikající chuť.

Recept: Bramborový salát se špenátem

Barevný, sytý bramborový salát s přidanými vařenými vejci a zeleninou.

Ingredience

  • 4 střední brambory
  • 3 vejce
  • 2 rajčata
  • 1 malá červená cibule
  • 30 g čerstvého špenátu
  • 100 g přírodního jogurtu
  • 2 čajové lžičky ostré hořčice
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř

Způsob přípravy

  1. Příprava ingrediencí. Brambory uvařte ve slupce do měkka. Nechte vychladnout, oloupejte a nakrájejte na kostky. Vejce uvařte natvrdo, nechte vychladnout, oloupejte a nakrájejte na velké kostky.
  2. Nakrájejte zeleninu. Zeleninu umyjte. Rajčata nakrájejte na plátky, cibuli na tenké proužky. Špenát natrhejte na malé kousky.
  3. Smíchání ingrediencí. Všechny připravené ingredience vložte do mísy a promíchejte. Přidejte k nim omáčku z jogurtu, hořčice a olivového oleje, promíchejte, dochuťte solí a pepřem.

Tip: Do salátu můžete přidat také nasekaný kopr, česnek nebo petržel.

Smíchala jsem několik ingrediencí a vznikl chutný salát. Ideální jako svačina nebo večeře.

S čím kombinovat brambory v salátu?

Složení tohoto vydatného salátu můžete trochu pozměnit. Vše záleží na tom, jaké ingredience máte po ruce. K bramborovému salátu se také skvěle hodí: nakládané a mírně solené okurky, paprika, ředkev, rukola, kapary, olivy. Jídlo můžete také obohatit o výživné ingredience, například konzervovaného tuňáka, kousky uzeného lososa, fazole nebo cizrnu z plechovky nebo sýr feta.