Přeskočit na obsah

Slaný rajčatový koláč

Slaný rajčatový koláč je velmi jednoduchý recept, který lze připravit z ingrediencí, které jsou obvykle k dispozici ve spíži. Je ideální pro dny, kdy nemáte inspiraci na vaření, protože se připravuje velmi rychle a stačí jen počkat, až se upeče, abyste si ho mohli vychutnat.

Tento slaný koláč nebo quiche s rajčaty je velmi povedený recept. Náplň z tak chutných ingrediencí, jako jsou cherry rajčata s parmazánem a bazalkou, z něj dělá lahodné jídlo, které se připravuje s minimálním úsilím. Určitě ho vyzkoušejte, bude vám chutnat!

K přípravě tohoto receptu můžete použít listové těsto nebo křehké těsto, podle vašich preferencí. Bez ohledu na zvolené těsto ho můžete koupit hotové nebo si ho připravit sami. Abychom nádivce dodali krémovitost, použili jsme smetanu, ale můžete také použít kokosové mléko nebo crème fraîche, které dodávají jiné nuance. Někdy přidáváme pár lžic pesto omáčky nebo smetanového sýra, aby byla náplň krémovější. Pokud jde o sýr, vybrali jsme tradiční parmazán, ale grana padano, gruyère nebo emmentál se také perfektně hodí k ingrediencím tohoto slaného koláče.

Slaný rajčatový koláč

Uvidíte, že před naplněním těsta náplní jsme ho posypali strouhankou. Je to trik, který umožňuje zachovat křupavost těsta. Děláme to proto, že rajčata uvolňují vodu, a tímto způsobem zabráníme promočení základny. Tento trik používáme také u ovoce, které obsahuje hodně tekutiny. Pokud nemáte strouhanku, můžete základnu potřít vaječným bílkem, aby se izolovala, protože nemá žádnou chuť a umožňuje dosáhnout podobného efektu.

Abychom nemuseli formu potírat a posypávat moukou, rádi používáme vlhký papír na pečení, který perfektně přilne k formě a je také mnohem pohodlnější pro vyjmutí hotového kucha z formy.

Slaný rajčatový koláč můžete jíst teplý nebo studený a podávat ho s zeleným salátem, abyste získali plnohodnotné jídlo, které je ideální k obědu nebo k chutné večeři.

Ingredience na slaný rajčatový koláč

  • 1 list kulatého křehkého nebo listového těsta
  • 450 g cherry rajčat
  • 4 vejce M
  • 200 ml smetany na vaření
  • Sůl
  • Mletý černý pepř
  • 2 lžíce strouhanky
  • 100 g parmazánu
  • Několik lístků čerstvé bazalky

Potřebné nádobí

  • Forma o průměru 26 cm

Jak připravit koláč s rajčaty

Nejprve předehřejte troubu na 200 ºC. Formu vyložte 1 listem kulatého křehkého nebo listového těsta a posypte dno 2 lžícemi strouhanky. Vložte do lednice, zatímco připravujete náplň.

Umyjte a rozkrojte na polovinu 450 g cherry rajčat.

V misce rozšlehejte 4 vejce M s 200 ml smetany na vaření. Osolte a opepřete podle chuti.

Na základnu rozložte 350 g nakrájených rajčat a posypte 80 g strouhaného parmazánu.

Nalijte směs vajec a smetany a posypte zbývajících 100 g rajčat a 20 g parmazánu.

Pečeme koláč při 200 ºC po dobu 35 minut do zlatova. Po 15 minutách opatrně vyjmeme z formy a necháme vychladnout na mřížce.

Podáváme koláč s lístky čerstvé bazalky.

Slaný rajčatový koláč

 

Stručný popis přípravy

  1. Vyložíme formu těstem
  2. Rozkrojíme cherry rajčata na polovinu
  3. Rozšleháme vejce se smetanou
  4. Rozložíme část rajčat a sýra na těsto
  5. Nalijeme směs vajec a smetany a pokryjeme zbývajícími rajčaty a sýrem
  6. Pečeme 35 minut při 200 ºC
  7. Podáváme slaný koláč s rajčaty teplý nebo studený, ozdobený bazalkou