Přeskočit na obsah

Recept na jogurtový dort s červenými bobulemi, který se připravuje bez trouby a je ideální jako osvěžující dezert

Bez ohledu na roční období máme vždy chuť na něco sladkého. Léto není výjimkou, ale příprava dezertu obvykle znamená, že budete muset strávit nějaký čas v kuchyni, a v tomto ročním období je to kvůli vysokým teplotám obvykle nežádoucí. V horkých měsících máme chuť na studené, osvěžující recepty. Naštěstí lze jogurtový dort s bobulemi připravit bez použití trouby.

Recept na jogurtový dort s červenými bobulemi, který se připravuje bez trouby a je ideální jako osvěžující dezert

Je to jemný dezert s krémovou texturou. Navíc kyselost bobulí vás donutí tento pokrm opakovat znovu a znovu. Tento dort je ideální pro léto, protože bobule, jako jsou ostružiny a maliny, jsou právě v sezóně, takže je to ideální čas na jeho přípravu. S tímto receptem můžete experimentovat a přidávat jiné druhy bobulí nebo ovoce, pokud mají podobnou konzistenci a vlhkost. V opačném případě můžete změnit konečný výsledek. V tomto případě doporučujeme ostružiny a jahody.

Aby dort získal pevnost, použijeme želatinu. Můžete použít práškovou nebo listovou. Pokud se rozhodnete pro druhou variantu, ujistěte se, že se při navlhčení úplně rozpustila, jinak by v dortu mohly zůstat nepříjemné hrudky. Pokud nevíte, jak správně používat želatinu, můžete roztok vždy přecedit přes síto.

 

Recept na jogurtový dort s červenými bobulemi

Můžete připravit alternativní varianty tohoto receptu a pohrát si s poměry a vrstvami tohoto dezertu.

Jak jsme již zmínili, tento recept má mnoho výhod: používá sezónní ovoce, rychle se připravuje a nevyžaduje použití trouby. Pokud chcete tento dezert připravit v jiném ročním období, mražené bobule jsou k dostání v mnoha supermarketech a velkých nákupních centrech. K přípravě tohoto jogurtového dortu s bobulemi budete potřebovat pouze následující ingredience:

Recept na jogurtový dort s červenými bobulemi, který se připravuje bez trouby a je ideální jako osvěžující dezert

  • 200 gramů sušenek typu „Maria“
  • 80 gramů rozpuštěného másla: můžete ho nechat dvě hodiny při pokojové teplotě nebo ho rozpustit v mikrovlnné troubě na nízký výkon v intervalech po deseti sekundách. Pokud se rozhodnete pro druhou možnost, dávejte pozor, abyste máslo nepřehřáli, protože byste se mohli popálit.
  • 300 gramů přírodního řeckého jogurtu
  • 200 gramů čerstvých nebo mražených ostružin
  • 200 gramů čerstvých nebo mražených malin
  • 200 mililitrů smetany ke šlehání: od smetany na vaření se liší obsahem tuku, který přesahuje 35 %
  • 100 gramů cukru
  • 8 gramů práškové želatiny nebo 6 listů neutrální želatiny
  • Šťáva z poloviny citronu
  • Čerstvé ostružiny a maliny na ozdobu (podle chuti)Ačkoli tento recept nevyžaduje mnoho času na přípravu, před podáváním musí stát v lednici nejméně čtyři hodiny, takže na to při přípravě myslete. Hotový dezert lze uchovávat v lednici asi tři dny, takže ho můžete připravit, i když ho bude jíst jen několik lidí. Až budete mít všechny ingredience, postupujte podle těchto kroků:
      Rozdrťte sušenky: můžete je rozdrtit pomocí hmoždíře nebo mixéru. Pokud nechcete zašpinit kuchyňské náčiní, můžete sušenky vložit do plastového sáčku na mražení a rozbít je o čistý povrch, například o kuchyňský stůl nebo pracovní desku. Můžete také použít hmoždíř nebo dřevěnou lžíci.

    1. Přidejte máslo k rozdrceným sušenkám, dokud nezískáte písčitou konzistenci.
    2. Formu o průměru asi 20 centimetrů vyložte papírem na pečení a rovnoměrně do ní nalijte sušenkovou směs. Velikost formy se může lišit, ale mějte na paměti, že to ovlivní konečný výsledek.
    3. Formu vložte do chladničky, aby sušenky ztuhly.
    4. Želatinu namočte podle pokynů výrobce. Ujistěte se, že ve směsi nejsou hrudky, a pamatujte, že je můžete přecedit.
    5. Rozmixujte ostružiny a maliny s citronovou šťávou a přeceďte pyré, abyste odstranili semínka, pokud chcete. Pokud se nakonec rozhodnete použít mražené bobule, nemusíte provádět žádné další kroky, stačí postupovat podle receptu, protože zbytkové teplo mixéru by mělo bobule rozmrazit natolik, aby je bylo možné rozmixovat na pyré.
    6. Na mírném ohni zahřejte část bobulového pyré a přidejte namočený želatin. Nechte vychladnout.
    7. Až směs pyré z bobulí a želatiny vychladne, přidejte do ní jogurt, cukr a zbytek pyré.
    8. Šlehejte smetanu: musí být studená, z ledničky, stejně jako mísa a metla, které budete používat k šlehání. Stačí ji jen trochu našlehat a nechat pološlehanou.
    9. Přidejte šlehanou smetanu do zbytku směsi. Je důležité to dělat postupně, aby se neztratil vzduch, plynulými a obalujícími pohyby.
    10. Nalijte směs do formy a nechte čtyři hodiny odležet.
    11. Po uplynutí času podávejte dort ozdobený bobulemi.Můžete připravit alternativní verzi tohoto receptu, pokud necháte trochu želatiny a bobulí. Poté, co dáte dort do lednice, po dvou hodinách jej vyjměte a přidejte vrstvu namočené želatiny a bobulí. Poté jej znovu vložte do lednice. Tímto způsobem získáte krásný vícevrstvý dezert s průhlednou horní částí a bobulemi na povrchu.