Rajčatová polévka mě nikdy neomrzí. Prostě ji vařím podle různých receptů a s různými přísadami, takže pokaždé chutná trochu jinak. Chutě jsou perfektně vyvážené a příprava je jednoduchá a rychlá.
V tomto článku:
- Co přidat do rajčatové polévky místo smetany?
- Recept na rajčatovou polévku
- S čím podávat rajčatovou polévku?
Někteří sbírají umělecká díla, jiní autogramy a já zajímavé recepty. Je to ideální koníček, který odpovídá mým možnostem a zájmům. V mé „sbírce“ je mnoho rajčatových polévek, ale v poslední době se nejčastěji vracím k rajčatové polévce. Nyní ji nemusíte hledat po celém internetu. Dám vám přesný recept a několik tipů.
Co přidat do rajčatové polévky místo smetany?
Klasická rajčatová polévka se dochucuje 18% smetanou. Není to však jediná možnost. Pokud chcete lehčí variantu, zkuste použít mléko, kefír nebo přírodní jogurt. Rajčatovou polévku lze také zahustit 30% sladkou smetanou – tak to dělala moje milovaná babička Tolya a já se k této chuti občas ráda vracím. V případě tohoto receptu na rajčatovou polévku je však jako zahušťovadlo nejvhodnější kokosové mléko. Proč? Protože tento recept kombinuje typické asijské chutě.
V supermarketech najdete velký výběr kokosového mléka – v plechovkách různých objemů, v kartonových obalech, s různým obsahem tuku a kokosové dužiny. Vyberte si produkt, který nejlépe vyhovuje vašim potřebám. Já obvykle volím mléko, které obsahuje až 85 % kokosového extraktu. Kokosové mléko má další výhodu: nevaří se, takže ho není třeba před přidáním do polévky ochlazovat.
Nejchutnější rajčatová polévka se připravuje z domácího rajčatového pyré. Pokud nemáte osvědčený recept, doporučuji vám můj oblíbený – po kliknutí na obrázek níže se dostanete k článku s podrobným návodem na přípravu:
Recept na rajčatovou polévku
Ingredience:
- 800 g rajčatového pyré (nejlépe domácího)
- 800 g kokosového mléka
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1 cibule
- bílá část póru
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- 1 čajová lžička kurkumy
- 1 čajová lžička sladkého pepře
- ½ čajové lžičky pálivého pepře
- kousek zázvoru
- šťáva z ½ limetky
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Způsob přípravy:
- V hrnci rozehřejte máslo a osmažte na něm nakrájenou mrkev, petržel a kousek celeru.
- Po chvíli přidejte nakrájenou cibuli.
- Zeleninu dochuťte kurkumou a mletým sladkým a ostrým pepřem.
- Poté zalijte kokosovým mlékem.
- Přidejte trochu filtrované vody.
- Kousek zázvoru nastrouhejte přímo do polévky.
- Hrnec přikryjte a zeleninu duste téměř do měkka.
- Poté přidejte domácí rajčatové pyré.
- Dochuťte pokrm solí a pepřem podle chuti.
- Na závěr lehce okyselte rajčatovou polévku čerstvě vymačkanou limetkovou šťávou.
Až cibule zesklovatí, přidejte nakrájený pórek.
S čím podávat rajčatovou polévku?
Do talíře s kouřící polévkou je lepší přidat jasmínovou rýži a celé jídlo posypat jemně nasekanou čerstvou koriandrem. Podle mého názoru se k polévce hodí také basmati rýže, rýžové nudle nebo v poslední době stále populárnější konjakové nudle. Pokud nemáte rádi koriandr, nahraďte ho petrželkou nebo koprem.