Přeskočit na obsah

Rajčatová polévka vás nadchne už od první lžíce. Místo smetany se sem hodí jiná přísada.

Rajčatová polévka mě nikdy neomrzí. Prostě ji vařím podle různých receptů a s různými přísadami, takže pokaždé chutná trochu jinak. Chutě jsou perfektně vyvážené a příprava je jednoduchá a rychlá.

V tomto článku:

  1. Co přidat do rajčatové polévky místo smetany?
  2. Recept na rajčatovou polévku
  3. S čím podávat rajčatovou polévku?

Někteří sbírají umělecká díla, jiní autogramy a já zajímavé recepty. Je to ideální koníček, který odpovídá mým možnostem a zájmům. V mé „sbírce“ je mnoho rajčatových polévek, ale v poslední době se nejčastěji vracím k rajčatové polévce. Nyní ji nemusíte hledat po celém internetu. Dám vám přesný recept a několik tipů.

Rajčatová polévka vás nadchne už od první lžíce. Místo smetany se sem hodí jiná přísada.

Co přidat do rajčatové polévky místo smetany?

Klasická rajčatová polévka se dochucuje 18% smetanou. Není to však jediná možnost. Pokud chcete lehčí variantu, zkuste použít mléko, kefír nebo přírodní jogurt. Rajčatovou polévku lze také zahustit 30% sladkou smetanou – tak to dělala moje milovaná babička Tolya a já se k této chuti občas ráda vracím. V případě tohoto receptu na rajčatovou polévku je však jako zahušťovadlo nejvhodnější kokosové mléko. Proč? Protože tento recept kombinuje typické asijské chutě.

V supermarketech najdete velký výběr kokosového mléka – v plechovkách různých objemů, v kartonových obalech, s různým obsahem tuku a kokosové dužiny. Vyberte si produkt, který nejlépe vyhovuje vašim potřebám. Já obvykle volím mléko, které obsahuje až 85 % kokosového extraktu. Kokosové mléko má další výhodu: nevaří se, takže ho není třeba před přidáním do polévky ochlazovat.

Nejchutnější rajčatová polévka se připravuje z domácího rajčatového pyré. Pokud nemáte osvědčený recept, doporučuji vám můj oblíbený – po kliknutí na obrázek níže se dostanete k článku s podrobným návodem na přípravu:

Recept na rajčatovou polévku

Ingredience:

  • 800 g rajčatového pyré (nejlépe domácího)
  • 800 g kokosového mléka
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1 cibule
  • bílá část póru
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 1 čajová lžička kurkumy
  • 1 čajová lžička sladkého pepře
  • ½ čajové lžičky pálivého pepře
  • kousek zázvoru
  • šťáva z ½ limetky
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Způsob přípravy:

  1. V hrnci rozehřejte máslo a osmažte na něm nakrájenou mrkev, petržel a kousek celeru.
  2. Po chvíli přidejte nakrájenou cibuli.
  3. Až cibule zesklovatí, přidejte nakrájený pórek.

  4. Zeleninu dochuťte kurkumou a mletým sladkým a ostrým pepřem.
  5. Poté zalijte kokosovým mlékem.
  6. Přidejte trochu filtrované vody.
  7. Kousek zázvoru nastrouhejte přímo do polévky.
  8. Hrnec přikryjte a zeleninu duste téměř do měkka.
  9. Poté přidejte domácí rajčatové pyré.
  10. Dochuťte pokrm solí a pepřem podle chuti.
  11. Na závěr lehce okyselte rajčatovou polévku čerstvě vymačkanou limetkovou šťávou.

Rajčatová polévka vás nadchne už od první lžíce. Místo smetany se sem hodí jiná přísada.

S čím podávat rajčatovou polévku?

Do talíře s kouřící polévkou je lepší přidat jasmínovou rýži a celé jídlo posypat jemně nasekanou čerstvou koriandrem. Podle mého názoru se k polévce hodí také basmati rýže, rýžové nudle nebo v poslední době stále populárnější konjakové nudle. Pokud nemáte rádi koriandr, nahraďte ho petrželkou nebo koprem.