Rybí polévka se spojuje s dovolenou u Baltského moře, ale Řekové mají svou vlastní verzi. Je lehká, svěží a tak chutná, že vás myšlenky okamžitě přenesou na slunný ostrov.
Řecká rybí polévka s citronovou příchutí
Psarosoupa je tradiční řecká rybí polévka, která se vyznačuje jednoduchostí a svěžestí ingrediencí. Je to esence středomořské kuchyně, která je právem považována za jednu z nejzdravějších na světě.
Na rozdíl od těžkých krémových rybích polévek je řecká verze lehká a průzračná. Je založena na zeleninovém vývaru, nejčastěji s přídavkem brambor, mrkve, celeru a cibule, ke kterému se na konci vaření přidávají jemné kousky ryby. Od ostatních polévek se liší výraznou citronovou příchutí, která jídlo činí mimořádně osvěžujícím a zároveň sytým. Je to chuť léta uzavřená v výživné a zdravé polévce.
Řecká rybí polévka
Historie psarosupy sahá až do starověku, kdy rybáři vařili polévku z nejčerstvějších, právě ulovených ryb. Dnes má recept mnoho regionálních variant. Nejznámější je verze s avgolemono, tedy s vývarem zahuštěným vejci a citronem, díky čemuž má polévka krémovou konzistenci. V jiných regionech se polévka obohacuje rýží nebo těstovinami. Bez ohledu na variantu je nejdůležitější čerstvá chuť ryb a výrazná citronová nota.
Recept na Psarosoupa
Klíčem k úspěšné psarosoupě je výběr vhodné ryby. Nejvhodnější jsou ryby s bílým, jemným masem, jako je treska, candát, dorada nebo okoun. Důležité je také, aby ryba byla čerstvá. Stojí za to použít celou rybu, protože z kostí a zbytků lze připravit vývar, který polévce dodá ještě sytější chuť. Na konci, těsně před podáváním, polévku dochutíme citronovou šťávou a velkorysou porcí čerstvého kopru.
Ingredience:
- 500 g čerstvé ryby (např. treska, candát nebo jiná bílá ryba),
- 1 cibule,
- 2 mrkve,
- 1 kořen petržele,
- půlka celeru,
- 2 brambory,
- 250 g cherry rajčat,
- 1 citron,
- 2 lžíce olivového oleje,
- čerstvý kopr,
- sůl a pepř podle chuti,
- 1,5 l vody.
Způsob přípravy:
- Cibuli, mrkev, petržel, celer a brambory očistěte a nakrájejte na malé kousky.
- Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu, přidejte olivový olej, sůl a pepř a také připravenou zeleninu.
- Vařte na mírném ohni asi 20-30 minut, dokud zelenina nezměkne.
- Rybu umyjte a nakrájejte na kroužky nebo větší kousky.
- Do vroucího vývaru přidejte rybu a cherry rajčata. Vařte 10-15 minut, dokud maso ryby nezbělá a nebude se snadno oddělovat od kostí.
- Vyjměte kousky ryby a zeleniny a vývar přeceďte.
- Poté přidejte zpět zeleninu. Oddělte maso ryby od kostí a přidejte do polévky.
- Na závěr přidejte šťávu z celého citronu a polévku posypte velkoryse nasekaným čerstvým koprem. Promíchejte a podávejte horké.