Přeskočit na obsah

Připravuji rybí polévku po řeckém způsobu. Jedna ingredience jí dodává svěžest

Rybí polévka se spojuje s dovolenou u Baltského moře, ale Řekové mají svou vlastní verzi. Je lehká, svěží a tak chutná, že vás myšlenky okamžitě přenesou na slunný ostrov.

Řecká rybí polévka s citronovou příchutí

Psarosoupa je tradiční řecká rybí polévka, která se vyznačuje jednoduchostí a svěžestí ingrediencí. Je to esence středomořské kuchyně, která je právem považována za jednu z nejzdravějších na světě.

Na rozdíl od těžkých krémových rybích polévek je řecká verze lehká a průzračná. Je založena na zeleninovém vývaru, nejčastěji s přídavkem brambor, mrkve, celeru a cibule, ke kterému se na konci vaření přidávají jemné kousky ryby. Od ostatních polévek se liší výraznou citronovou příchutí, která jídlo činí mimořádně osvěžujícím a zároveň sytým. Je to chuť léta uzavřená v výživné a zdravé polévce.

Připravuji rybí polévku po řeckém způsobu. Jedna ingredience jí dodává svěžest

Řecká rybí polévka

Historie psarosupy sahá až do starověku, kdy rybáři vařili polévku z nejčerstvějších, právě ulovených ryb. Dnes má recept mnoho regionálních variant. Nejznámější je verze s avgolemono, tedy s vývarem zahuštěným vejci a citronem, díky čemuž má polévka krémovou konzistenci. V jiných regionech se polévka obohacuje rýží nebo těstovinami. Bez ohledu na variantu je nejdůležitější čerstvá chuť ryb a výrazná citronová nota.

Recept na Psarosoupa

Klíčem k úspěšné psarosoupě je výběr vhodné ryby. Nejvhodnější jsou ryby s bílým, jemným masem, jako je treska, candát, dorada nebo okoun. Důležité je také, aby ryba byla čerstvá. Stojí za to použít celou rybu, protože z kostí a zbytků lze připravit vývar, který polévce dodá ještě sytější chuť. Na konci, těsně před podáváním, polévku dochutíme citronovou šťávou a velkorysou porcí čerstvého kopru.

Ingredience:

  • 500 g čerstvé ryby (např. treska, candát nebo jiná bílá ryba),
  • 1 cibule,
  • 2 mrkve,
  • 1 kořen petržele,
  • půlka celeru,
  • 2 brambory,
  • 250 g cherry rajčat,
  • 1 citron,
  • 2 lžíce olivového oleje,
  • čerstvý kopr,
  • sůl a pepř podle chuti,
  • 1,5 l vody.

Připravuji rybí polévku po řeckém způsobu. Jedna ingredience jí dodává svěžest

Způsob přípravy:

  1. Cibuli, mrkev, petržel, celer a brambory očistěte a nakrájejte na malé kousky.
  2. Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu, přidejte olivový olej, sůl a pepř a také připravenou zeleninu.
  3. Vařte na mírném ohni asi 20-30 minut, dokud zelenina nezměkne.
  4. Rybu umyjte a nakrájejte na kroužky nebo větší kousky.
  5. Do vroucího vývaru přidejte rybu a cherry rajčata. Vařte 10-15 minut, dokud maso ryby nezbělá a nebude se snadno oddělovat od kostí.
  6. Vyjměte kousky ryby a zeleniny a vývar přeceďte.
  7. Poté přidejte zpět zeleninu. Oddělte maso ryby od kostí a přidejte do polévky.
  8. Na závěr přidejte šťávu z celého citronu a polévku posypte velkoryse nasekaným čerstvým koprem. Promíchejte a podávejte horké.