Lze připravit klasické krůtí karbanátky se zeleninou? Samozřejmě! Mrkev nebo celer, stejně jako cibule, mohou být aromatickým doplňkem masové směsi. Díky zelenině jsou karbanátky jemnější a šťavnatější.
Ingredience na karbanátky:
- 500 g krůtího filé
- 1 starší bageta
- 100 ml mléka
- ½ cibule
- 1 mrkev
- 1 stonek celeru
- ½ malého svazku petržele
- 1 vejce
- 1 čajová lžička sladké papriky
- 1 čajová lžička majoránky
- sůl, pepř (podle chuti)
- rostlinný olej (na smažení)
Ingredience na omáčku:
- 200 ml masového vývaru
- 300 ml rajčatové passaty
- 2 stroužky česneku
- 1 čajová lžička oregana
- ½ čajové lžičky bazalky
- špetka cukru
- sůl, pepř (podle chuti)
- 75 g žlutého sýra
- 1 lžíce nasekaného kopru
Postup přípravy
1 Namočte rozlámanou housku do mléka. Před použitím pečlivě odsajte přebytečné mléko.
2 V mixéru jemně nasekejte polovinu cibule a stonek celeru. Mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle. Petrželku nakrájejte na jemno. Maso rozemlejte v mlýnku na maso přes síto se středními oky.
3 Všechny ingredience vložte do mísy. Přidejte vejce. Ručně promíchejte do homogenní hmoty. Dochuťte sladkým pepřem, majoránkou, solí a pepřem.
4 Z masové hmoty vytvarujte kulaté karbanátky. Opečte je na malém množství oleje.
5 V hrnci smíchejte vývar s rajčatovou passatou. Přidejte prolisovaný česnek, oregano a bazalku. Přiveďte k varu. Dochuťte cukrem, solí a pepřem.
6 Masové kuličky přendejte do žáruvzdorné nádoby. Zalijte omáčkou. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte 15 minut.
7 Mezitím nastrouhejte sýr na hrubém struhadle. Po 15 minutách pečení posypte masové kuličky v omáčce sýrem. Pečte dalších 10 minut.
8 Podávejte masové kuličky z krůtího masa se zeleninou, posypané koprem.