Přeskočit na obsah

Krůtí karbanátky se zeleninou

Lze připravit klasické krůtí karbanátky se zeleninou? Samozřejmě! Mrkev nebo celer, stejně jako cibule, mohou být aromatickým doplňkem masové směsi. Díky zelenině jsou karbanátky jemnější a šťavnatější.

Krůtí karbanátky se zeleninou

Ingredience na karbanátky:

  • 500 g krůtího filé
  • 1 starší bageta
  • 100 ml mléka
  • ½ cibule
  • 1 mrkev
  • 1 stonek celeru
  • ½ malého svazku petržele
  • 1 vejce
  • 1 čajová lžička sladké papriky
  • 1 čajová lžička majoránky
  • sůl, pepř (podle chuti)
  • rostlinný olej (na smažení)

Ingredience na omáčku:

  • 200 ml masového vývaru
  • 300 ml rajčatové passaty
  • 2 stroužky česneku
  • 1 čajová lžička oregana
  • ½ čajové lžičky bazalky
  • špetka cukru
  • sůl, pepř (podle chuti)
  • 75 g žlutého sýra
  • 1 lžíce nasekaného kopru

Postup přípravy

Krůtí karbanátky se zeleninou

1 Namočte rozlámanou housku do mléka. Před použitím pečlivě odsajte přebytečné mléko.

2 V mixéru jemně nasekejte polovinu cibule a stonek celeru. Mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle. Petrželku nakrájejte na jemno. Maso rozemlejte v mlýnku na maso přes síto se středními oky.

3 Všechny ingredience vložte do mísy. Přidejte vejce. Ručně promíchejte do homogenní hmoty. Dochuťte sladkým pepřem, majoránkou, solí a pepřem.

4 Z masové hmoty vytvarujte kulaté karbanátky. Opečte je na malém množství oleje.

5 V hrnci smíchejte vývar s rajčatovou passatou. Přidejte prolisovaný česnek, oregano a bazalku. Přiveďte k varu. Dochuťte cukrem, solí a pepřem.

6 Masové kuličky přendejte do žáruvzdorné nádoby. Zalijte omáčkou. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte 15 minut.

7 Mezitím nastrouhejte sýr na hrubém struhadle. Po 15 minutách pečení posypte masové kuličky v omáčce sýrem. Pečte dalších 10 minut.

8 Podávejte masové kuličky z krůtího masa se zeleninou, posypané koprem.