Co takhle jablečný koláč s tvarohem? Kombinace tvarohové hmoty a šťavnatých jablek si zaslouží medaili. Zvu vás, abyste vyzkoušeli recept na lahodný koláč, který miluje celá moje rodina.
K jablečnému koláči s tvarohem jsem přistupoval opatrně. Našel jsem recept na internetu a rozhodl se vyzkoušet, zda bude chutnat mé rodině, která se dělí na fanoušky klasického jablečného koláče na křupavém těstě s velkými kousky jablek a vrstvou polevy a vlhkého krémového cheesecaku. Jablečný koláč s tvarohem se ukázal jako dobrá volba – teď nemusím péct dva koláče!
Jaká jablka se nejlépe hodí na jablečný koláč s tvarohem?
Pro jablečný koláč s tvarohem se nejlépe hodí tvrdá jablka s hustou dužinou. Ideální jsou například jablka odrůd „Šedá reneta“, „Zlatá reneta“, „Antonovka“, „Gold“ a „Red Delicious“. Jablka s moučnatou, měkkou dužinou, například odrůdy Lobbo, se během pečení rozpadnou a smíchají se s tvarohem, čímž vytvoří ne příliš chutnou, vodnatou hmotu. Můžete rychle zkontrolovat, zda jsou jablka vhodná k pečení – nastrouhejte kousek jablka na hrubém struhadle a podívejte se na jeho konzistenci. Pokud se dužina rozpadá a tvoří kaši, je lepší zvolit jiné ovoce.
Jak připravit jablečný koláč s tvarohem?
Příprava jablečného koláče s tvarohem nevyžaduje mnoho práce a úsilí. Na začátku připravím křehké těsto, které je nutné před vložením do formy vychladit. Těsto můžete vložit na 60 minut do lednice nebo na 30 minut do mrazáku. Z poloviny těsta připravím základ a lehce ho upeču. Poté připravím sýrovou hmotu z tvarohu na cheesecake v kbelíku (dobře se hodí také třikrát rozemletý bílý sýr v kostkách). Ingredience sýrové hmoty musí mít pokojovou teplotu.
Na závěr zbývá připravit jablka. Ovoce očistím, odstraním jádřince a nakrájím na plátky o tloušťce 3–5 mm.
Recept: Jablečný koláč s tvarohem
Nápad na lahodnou kombinaci chutí.
Ingredience
Na křehké těsto:
- 2 šálky pšeničné mouky na dorty
- 2 velká vejce
- 200 g studeného másla
- 100 g cukru
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
Na sýrovou náplň:
- 500 g tvarohu na cheesecake v kelímku
- 3 malá vejce
- 50 g rozpuštěného másla
- 1/2 šálku cukru
- 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
- 2 polévkové lžíce vanilkového pudinkového prášku bez cukru
- šťáva a kůra z poloviny citronu
Dále:
- 4 střední jablka
- moučkový cukr na ozdobuZpůsob přípravyTip: Sýrová hmota může vypadat nedopečená, ale po vychladnutí zhoustne.Jablečný koláč s tvarohem podávám po vychladnutí. Povrch koláče zdobím moučkovým cukrem.
- Příprava křehkého těsta. Prosijte pšeničnou mouku do mísy a smíchejte s cukrem. Přidejte vejce, vanilkový extrakt a nakrájené máslo. Rychle uhněťte těsto, rozdělte ho na dvě stejné části, zabalte do fólie a vložte do lednice nebo mrazáku.
- Pečení základu. Polovinu těsta přeneste do formy vyložené pečícím papírem, propíchněte vidličkou a pečte 15 minut při teplotě 180 stupňů Celsia (horní a dolní topení, bez termocirkulace). Vyjměte upečený základ z trouby a nechte vychladnout.
- Příprava sýrové hmoty. Sýr na cheesecake vložte do mísy a rychle smíchejte s vanilkovým extraktem, cukrem, citronovou šťávou a kůrou. Přidejte vejce, máslo a pudinkový prášek a míchejte na nízké rychlosti nebo promíchejte kuchyňskou lžící, dokud se ingredience nespojí.
- Příprava jablek. Jablka oloupejte, odstraňte jádřince a nakrájejte na plátky.
- Pečení. Pečte při teplotě 170 stupňů Celsia (horní a dolní topení, bez konvekce) po dobu 45-60 minut (doba pečení závisí na typu trouby). Koláč je hotový, když je povrch zlatavý a okraje se mírně odlepují od formy.
Příprava. Na opečené dno lžící naneste sýrovou hmotu a přidejte jablka (jablka můžete navíc lehce posypat skořicí). Na sýrovou hmotu položte tenké rozválené těsto a propíchněte ho vidličkou (podle libosti můžete těsto nastrouhat na struhadle nebo odtrhávat malé kousky a pokládat je na sýr).