Přeskočit na obsah

Když mám málo času, připravuji tyto chutné koláčky s jablky. Levný dezert zmizí během několika minut.

Když mám málo času, peču francouzské koláčky. Jsou velmi jednoduché, ale tak chutné! Tajemství jejich chuti spočívá v kvalitních jablkách. Tento jednoduchý a levný dezert připravím za pouhých třicet minut.

Miluji jablka v jakékoli podobě a v listovém těstě mají neobyčejnou chuť. K jejich přípravě raději volím sladké a aromatické odrůdy. Skvělým doplňkem jsou také koření, jako je skořice nebo vanilka, které podtrhují chuť jablek. K tomu stačí hotové těsto a několik surovin, které má většina lidí doma.

Když mám málo času, připravuji tyto chutné koláčky s jablky. Levný dezert zmizí během několika minut.

Jak připravit jablečné koláčky z listového těsta?

K přípravě tohoto pečiva je nutné listové těsto. I když si ho můžete připravit doma, vyžaduje to hodně práce a času. Obvykle ho nemám moc, proto volím produkt z obchodu. Přednostně z chladicího pultu, s obsahem pravého másla. Pokud nemůžu najít chlazené těsto, vezmu mražené. Musím však pamatovat na to, abych ho předem dala do lednice. Obvykle ho rozmrazuji asi 12 hodin, abych ho pak mohla vyválit na požadovanou tloušťku. Dále je to jednoduché – nakrájet, naplnit a upéct. Snadnější to už být nemůže!

Recept: Jablečné koláčky z listového těsta

Ingredience

  • 1 malé balení listového těsta (230 g)
  • 2 čajové lžičky pšeničné mouky na posypání těsta
  • 4 malá jablka
  • 1 vejce
  • 2 polévkové lžíce moučkového cukru

Způsob přípravy

  1. Krájení jablek. Očistěte jablka, odstraňte jádřince a nakrájejte každé na 8 částí.
  2. Rozdělení těsta. Chladné těsto rozválejte na pomoučené ploše a podle potřeby rozválejte na tloušťku asi 0,5 cm. Nožem nebo kolečkem na pizzu nakrájejte na 4 čtverce a každý z nich nakrájejte diagonálně na trojúhelníky.
  3. Naneste náplň. Do středu každého z 8 trojúhelníků položte vedle sebe 4 kousky jablka, poté ohněte všechny rohy těsta do středu a lehce je stlačte. Potřete horní část sušenky rozšlehaným vejcem.
  4. Pečení. Vložte sušenky na plech vyložený pergamenem a vložte do trouby předehřáté na 220 stupňů na 12-15 minut. Vyjměte, když se zbarví dohněda, a posypte moučkovým cukrem.

Jakou náplň zvolit pro listové těsto?

Když mám málo času, připravuji tyto chutné koláčky s jablky. Levný dezert zmizí během několika minut.

Sušenky lze naplnit různými druhy náplní, ale já dávám přednost ovoci. Obzvláště vhodné jsou ty, které neobsahují příliš mnoho vody. Příliš mnoho vlhkosti může bránit správnému kynutí těsta. Proto, pokud je to možné, místo kousků jablek dávám dovnitř pečená jablka.

K jejich přípravě stačí nakrájet ovoce na malé kousky a zahřát je v hrnci s tlustým dnem. Do hrnce přidávám trochu vody, aby se nejprve nepřipálily. Okamžitě je posypu lžící cukru, aby se kousky nerozpadly. Když se část vody odpaří a ovoce změkne, můžete směs přendat do sklenic a použít později nebo nechat vychladnout a okamžitě naplnit koláčky. K jablkům můžete přidat špetku skořice, vanilky nebo zázvoru, aby byla náplň ještě voňavější.