Přeskočit na obsah

Dobrý koláč na víkend

Pokud máte o víkendu chuť na něco sladkého, ale nechcete trávit čas pracným pečením, připravte si piškotové těsto s broskvemi. V letní sezóně můžete použít čerstvé ovoce, ale je to pracnější varianta. Připravte si ho ve volném čase. Rychlý a chutný dort na víkend můžete úspěšně připravit z konzervovaných broskví.

Dobrý koláč na víkend

Ingredience na těsto:

  • 250 g másla
  • 200 g cukru
  • 6 vajec
  • 280 g mouky
  • 2 balení vanilkového pudinku bez cukru (2×40 g)
  • 2 čajové lžičky prášku do pečiva

Ingredience na drobenku:

  • 150 g pšeničné mouky
  • 100 g másla
  • 75 g cukru

Dále

  • 1 velká plechovka broskví v sirupu (820 g)
  • moučkový cukr

Potřebné kuchyňské náčiní

Forma 25×40

Postup

Dobrý koláč na víkend

1 Předehřejte troubu na 180 °C. Plech o rozměrech 25×40 cm vymastěte máslem a posypte strouhankou.

2 Všechny ingredience ohřejte na pokojovou teplotu. Pečivo z broskví sceďte a nakrájejte na malé kousky.

3 Připravte drobenku. Smíchejte mouku s cukrem. Přidejte měkké máslo. Vytvořte drobenku tak, že ingredience promícháte rukama. Nemíchejte do homogenní hmoty. Posypané těsto vložte do lednice na dobu další přípravy.

4 Připravte těsto. Změkčené máslo vyšlehejte s cukrem do světlé, vzdušné hmoty. Bez přestání šlehání přidejte jedno vejce.

5 Prosijte mouku do mísy. Smíchejte s pudinkem a kypřicím práškem.

6 Postupně přidávejte sypké ingredience do hmoty. Míchejte špachtlí – pouze do smíchání ingrediencí.

7 Těsto přeneste do formy a rovnoměrně ho rozetřete. Do těsta vtlačte kousky broskví. Posypte drobenkou.

8 Vložte těsto do trouby. Pečte 45–50 minut (dokud špejle nevyjde suchá).

9 Až těsto úplně vychladne, posypte ho moučkovým cukrem.