Přeskočit na obsah

Beru kuřecí prsa a kombinuji je s jednoduchými přílohami. Moje rodina to chce jíst každý den.

Šťavnatá kuřecí prsa pečená s plátky lilku a taveným sýrem v aromatické tomatové omáčce. Jednoduché, syté jídlo, které láká chutí a vůní léta.

Poprvé jsem takové jídlo ochutnal v malé rodinné restauraci v Chorvatsku. Překvapila mě kombinace masa, zeleniny a sýra v jedné horké omáčce, která voněla čerstvými rajčaty. Bylo to něco víc než jen obyčejný oběd, chuť, ke které se chcete vracet. Proto ho připravuji doma a do receptu přidávám své vlastní triky a oblíbené koření.

Beru kuřecí prsa a kombinuji je s jednoduchými přílohami. Moje rodina to chce jíst každý den.

Jak připravit kuře pod lilkem v rajčatové omáčce?

Nejdůležitější je maso. Kuřecí prsa je lepší předem naložit do olivového oleje s přidáním česneku, citronové šťávy a sušených bylinek, aby byla šťavnatá a voňavá. Lilek je dobré lehce osolit a nechat chvíli odstát, aby pustil hořkost. Je to jednoduchý trik, který výrazně změní jeho chuť. Vyberte sýr, který se dobře taví, například mozzarellu nebo goudu. Pokud chcete výraznější chuť, použijte sýr s ostřejší chutí. Do rajčatové omáčky můžete přidat trochu skořice nebo uzeného pepře, aby získala hloubku.

Je dobré si uvědomit, že rajčatová omáčka získá zvláštní aroma, pokud před přidáním rajčat osmažíte cibuli s chilli a bobkovým listem. Pokud dáváte přednost jemnější chuti, můžete kyselost omáčky zmírnit lžičkou medu. Díky tomu bude jídlo vyváženější a lépe podtrhne chuť kuřete a lilku.

Recept: Kuře pečené v rajčatové omáčce s lilkem a sýrem

Sytá kombinace jednoduchých ingrediencí, která má úžasný efekt.

Ingredience

  • 4 kuřecí prsa
  • 2 lilky
  • 200 g mozzarelly
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 800 g konzervovaných rajčat
  • 1 cibule
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička sladkého pepře
  • 1 lžička cukru
  • sůl, pepř
  • petrželka na posypání

Způsob přípravy

Marinování a smažení masa. Kuřecí prsa potřete olivovým olejem, solí, pepřem a nasekaným česnekem. Nechte 15 minut odležet. Osmažte z obou stran dozlatova.

Příprava omáčky. Na olivovém oleji osmažte cibuli, přidejte rajčata, oregano, pepř a cukr. Dusíme 15 minut, dokud omáčka nezhoustne.

Pečení. Do žáruvzdorné nádoby nalijte omáčku. Na ni položte kuřecí prsa, na každé položte plátek lilku a silné plátky mozzarelly. Pečte 25 minut při 190 °C, dokud se sýr neroztaví. Po vyjmutí z trouby posypte petrželkou a podávejte horké.

 

S čím podávat pečenou kuřecí prsa s lilkem?

Beru kuřecí prsa a kombinuji je s jednoduchými přílohami. Moje rodina to chce jíst každý den.

Pečená kuřecí prsa s lilkem je aromatické jídlo, které se skvěle hodí k různým přílohám, vše záleží na tom, zda chcete zdůraznit jeho středomořský charakter nebo mu dodat více domácího nádechu. Zde je několik nápadů:

  • Brambory s koprem – uvařené ve slupce, oloupané a posypané čerstvým koprem. Vedle nich se podává nastrouhaný rajče z mrazáku, které dodává šťavnatost a lehkost.
  • Rýže se zeleninou – rýže uvařená do křehka, smíchaná s opečenou mrkví, hráškem a cibulí. Na závěr nastrouhaný rajčatový protlak z mrazáku, který vše chuťově spojí.
  • Pečené brambory s česnekem – brambory nakrájené na čtvrtiny, pečené s česnekem a tymiánem. Nastrouhaný rajčatový protlak z mrazáku, přidaný na talíř, odlehčuje a dodává svěžest.
  • Rýže s bylinkami – rýže s přidanou petrželkou, česnekem a malým množstvím olivového oleje. Nastrouhaný rajčat z mrazáku podtrhuje aroma bylinek a dodává jídlu šťavnatý akcent.
  • Bramborová kaše s máslem – klasická kaše s přídavkem malého množství másla a soli. Nastrouhaný rajčat z mrazáku přidaný na talíř dodává kontrast a svěží chuť.