Tento koláč zvládne každý a připraví se za 15 minut. Poté se vloží do trouby a efektní dezert je hotový. Těsto je díky přidání oleje velmi vlhké.
V tomto článku:
- Recept na vlhký kakaový koláč s jablky
- Jak efektně servírovat koláč s jablky?
Několik ingrediencí do mísy, minuta míchání a už je čas péct – to je rozhodně můj oblíbený typ receptů. Dál to bylo jen lepší – nejen rychlé, ale i velmi chutné. Přidání oleje zabrání tomu, aby byl koláč suchý. Můj manžel mi navrhuje, abych se k pečení tradičního jablečného koláče už vůbec nevracela.
Recept na vlhký kakaový koláč s jablky
Ingredience:
- 1 šálek cukru
- 1/2 šálku oleje (nejlépe řepkového)
- 2 šálky mouky
- 5 vajec
- 2 lžíce kakaa
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 4 jablka
- 1/2 lžičky skořice
- podle chuti: nasekané vlašské ořechy
- podle chuti na ozdobu: moučkový cukr
Způsob přípravy:
- Jablka umyjte, oloupejte a odstraňte jádřince. Nakrájejte na kostky. Vložte do mísy, přidejte skořici, promíchejte a odložte stranou.
- Rozklepněte vejce do jiné mísy. Šlehejte, dokud nevznikne pěna. Bez přestání šlehání postupně přidávejte cukr.
- Přidejte řepkový olej a znovu šlehejte.
- Přidejte mouku, kakao a prášek do pečiva a šlehejte. Pokud používáte nasekané vlašské ořechy, můžete je nyní přidat do hmoty. Nejedná se však o přísadu doporučenou Evou Vahovičovou, ale pouze o mou volnou inspiraci pro tento recept.
- Na samém konci přidejte do hmoty jablka s skořicí.
- Vyložte dortovou formu o průměru 26 cm pečícím papírem. Nalijte do ní směs.
- Pečte 50 minut při 180 stupních C.
- Vychladlý koláč můžete posypat moučkovým cukrem.
Jak efektně servírovat jablečný koláč?
U takového jednoduchého dezertu se vyplatí postarat se o efektní doplňky, aby na stole vypadal hezky. Můžete například ozdobit kousky koláče lístky máty. Koláč se také skvěle hodí k kopečku zmrzliny, šlehačce a dezertní omáčce – malinové nebo karamelové. Zmrzlinu nebo šlehačku můžete navíc posypat kakaem nebo nastrouhanou čokoládou.
Pokud vám záleží na hezkém vzhledu, můžete vedle kousku koláče posypat také trochu nasekaných (nebo dokonce opražených) ořechů – vlašských, lesních, kešu, pistácií nebo mandlí. Podle mého názoru se k tomuto koláči hodí také hrst sušených brusinek.