Pečené žebírka se zelím – tradiční pokrm staré české kuchyně, který byl v minulosti považován za delikatesu. Bojíte se, že takto připravené maso bude tuhé? Nic takového. Pomalu vařené spolu se zeleninou jsou žebírka dokonale měkká, šťavnatá a křupavá zároveň.
Maso dušené s kyselým zelím je křupavé a měkké.
Takový zelí s žebírky lze připravit různými způsoby: ve velkém hrnci na standardní plotně, v troubě nebo v kotli zavěšeném nad ohněm. V zásadě nemusíte maso ani přendávat do samostatné nádoby. Vše lze smažit a dusit společně, jako za starých dobrých časů.
Jak připravit žebírka, aby se rozpadala pod vidličkou?
Klíčovým prvkem receptu je smažení masa. Žebírka nemusíte ani kořenit. Stačí je nakrájet na malé porce a hodit na pánev s dobře rozpáleným tukem. Chcete vzdát hold staré české kuchyni? K smažení použijte sádlo, které zvýrazní přirozenou chuť masa a zároveň si zachová stabilitu při vysoké teplotě.
Žebra osmažte do zlatova. V této fázi ještě nebudou měkká, ale nebojte se, to přijde časem. Nyní je důležité uzavřít vlákna a zachovat co nejvíce šťavnatosti uvnitř.
Recept na žebra dušená s kapustou
Podávejte žebra s pečenými bramborami nebo plátkem čerstvého kváskového chleba.
Ingredience:
- 1 kg vepřových žeber,
- 2 cibule,
- 1 mrkev,
- 800 g kysaného zelí,
- 2 bobkové listy,
- 2 hřebíčky,
- 1 čajová lžička mletého kmínu,
- 1 sklenice zeleninového vývaru,
- 1 polévková lžíce medu,
- sůl a pepř podle chuti.
Způsob přípravy:
Nakrájejte žebra tak, aby na jednu porci připadaly dvě kosti. Opečte je na pánvi s dobře rozpáleným tukem do zlatova, poté je přendejte do hrnce s tlustým dnem.Na stejné pánvi (s tukem po smažení masa) osmažte nadrobno nakrájenou cibuli do sklovata. Přidejte nastrouhanou mrkev a po chvíli také kysané zelí. Když se voda odpaří, přendejte vše z pánve do hrnce s žebírky.Přidejte koření: bobkový list, hřebíček a kmín. Nalijte vývar, přidejte 1 lžíci medu nebo cukru. Vše promíchejte a duste pod pokličkou na mírném ohni asi 1,5 hodiny. Na konci přidejte sůl a pepř podle chuti.