Přeskočit na obsah

Řecké kotlety připravuji z kuřecích prsou. Přidám něco navíc a z jedné pánve mám hotový oběd.

Vídeňský cheesecake, maďarský koláč, bretaňské fazolové jídlo – všichni jsme si již zvykli na nejednoznačnost názvů jídel v české kuchyni. Koneckonců, není žádným tajemstvím, že všechna tato jídla mají málo společného s kuchyní Rakouska, Maďarska nebo Francie… A jak je tomu s našimi oblíbenými jídly po řeckém způsobu?

V tomto článku:

  1. Jak připravit kotlety po řeckém způsobu?
  2. Recept na řecké kuřecí kotlety

Ačkoli ryba po řeckém způsobu v sobě nese vzpomínky na slunnou Helládu, má s ní velmi málo společného. Ještě méně spojuje tuto vánoční pochoutku s létem. Pokud vám však její chuť chutná, stojí za to tento recept přepracovat na masovou, letní, nesváteční verzi. K tomu se nejlépe hodí lehké kuřecí filé, zejména kuřecí prsa.

Jak připravit kotlety po řeckém způsobu?

Kuřecí prsa s zeleninovou „náplní“ jsou mimořádně chutná. Je překvapivé, že se toto jídlo dosud neobjevuje na našich stolech alespoň jednou za měsíc.

Možná vás od přípravy „kotlet po řeckém způsobu“ odrazuje nutnost strouhání kořenové zeleniny, což není zrovna nejpříjemnější kuchyňská činnost. V každém případě stojí za to překonat vnitřní lenost a vyhrnout si rukávy. Chuťové zážitky určitě vykompenzují úsilí vynaložené na přípravu tohoto jídla!

Recept na řecké kuřecí kotlety

Řecké kotlety připravuji z kuřecích prsou. Přidám něco navíc a z jedné pánve mám hotový oběd.

Ingredience na kotlety:

  • 2 kuřecí prsa
  • sůl
  • 1/2 čajové lžičky sladkého mletého pepře
  • 1/2 čajové lžičky koření na kuře
  • pšeničná mouka
  • 1 vejce
  • strouhanka

Ingredience na zeleninovou „náplň“:

  • 1 cibule
  • 1 pórek
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • 1/2 celeru
  • asi 1,5 šálku vody nebo vývaru
  • 1 šálek rajčatového pyré
  • pepř
  • sůl
  • 1/2 čajové lžičky sladkého pepře
  • olej na smažení

Řecké kotlety připravuji z kuřecích prsou. Přidám něco navíc a z jedné pánve mám hotový oběd.

Způsob přípravy:

  1. Maso očistěte, nakrájejte na plátky a opatrně rozklepněte v mlýnku na maso. Filé dochuťte solí, pepřem, paprikou a kořením na kuře.
  2. Takto připravené maso obalte v mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Připravené maso odložte stranou.
  3. Zeleninu očistěte a nakrájejte na jemno (cibuli) a nastrouhejte (ostatní zeleninu).
  4. Na velké pánvi rozehřejte trochu oleje a začněte smažit zeleninu s cibulí.
  5. Poté přidejte nastrouhanou kořenovou zeleninu a smažte asi 10 minut.
  6. Zalijte zeleninu vodou nebo vývarem a duste dalších 10 minut.
  7. Poté přidejte rajčatové pyré a dochuťte kořením.
  8. Dusíme ještě několik minut, aby se z zeleniny odpařila přebytečná voda.
  9. Na jiné pánvi osmažíme předem připravené maso – stačí několik minut z každé strany.
  10. Osmažené kotlety vyložíme na talíř nebo mísu a přikryjeme vrstvou dušené zeleniny.
  11. Podáváme bez přílohy nebo s bramborami a salátem.