Tato zelenina u nás není příliš oblíbená, což je opravdu velká škoda. Je příbuzná naší české ředkvičce, ale je mnohem sladší a jemnější. Tento druh, pocházející z Asie, dělá zázraky pro imunitu a pomáhá zachovat zrak. Určitě se s touto zeleninou seznamte a využijte její vlastnosti.
Méně známá, ale velmi užitečná zelenina – má skvělý vliv na zrak a játra.
Obsah:
- Melounová ředkev – příbuzná české ředkve
- Jaké vlastnosti má melounová ředkev?
- Využití melounové ředkve v kuchyni
Melounová ředkev – příbuzná české ředkve
Zelenina, která by se měla v České republice stát mnohem populárnější, je melounová ředkev. Je také známá pod názvem „čínská ředkev“ – kvůli svému původu. Rostlina přirozeně roste v Asii, konkrétně v Číně. Později se dostala do Japonska, kde způsobila skutečný rozruch. V České republice ji lze koupit na ekologických trzích, jarmarcích nebo objednat přes internet.
Své jméno dostala vodní ředkev především díky svému vzhledu. Mnohým může připomínat malý meloun. Zvenčí je pokryta zelenkavou slupkou a uvnitř se skrývá růžovo-červená dužina.
Jaké vlastnosti má vodní ředkev?
Melounová ředkev nejenže vypadá skvěle, ale je také bohatá na vitamíny a minerály. Tato zelenina obsahuje mimo jiné vitamíny A, C, E, K, cenný draslík, hořčík a vápník. Nechybí v ní ani vláknina a důležité antioxidanty.
Díky tomuto složení má melounová ředkev antioxidační vlastnosti. Má protizánětlivé a antivirové účinky a výrazně zvyšuje imunitu organismu. Tato zelenina působí proti nachlazení a podporuje organismus během infekcí nebo chřipky. Je ideální pro podzimní a zimní období, pro děti a seniory, ale je dobré ji jíst po celý rok.
Kromě toho je vodní ředkev bohatá na lutein, který je velmi cennou složkou chránící oči. Pravidelná konzumace této zeleniny snižuje riziko vzniku chronických očních onemocnění, jako je degenerace žluté skvrny nebo katarakta. Kromě toho zajišťuje normální zrak a zpomaluje zhoršování zraku.
Melounová ředkev má také vlastnosti, které podporují funkci jater. Má na ně detoxikační účinek a očistí je od toxinů. Zlepšuje trávení, proto je dobré ji přidávat do těžkých, tučných jídel.
Kromě jater má melounová ředkev pozitivní vliv na funkci srdce a krevního oběhu. Může pomoci snížit příliš vysokou hladinu cholesterolu a krevního tlaku, čímž snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění.
Použití vodní ředkve v kuchyni
Vodní ředkev je velmi univerzální produkt, proto ji lze v kuchyni použít různými způsoby. Především ji lze konzumovat v syrovém stavu. V této podobě se hodí jako samostatná předkrm, přísada do salátů, sendvičů nebo tortill.
Melounovou ředkev lze smažit, dusit nebo zapékat. Po tepelné úpravě skvěle doplňuje chuť mořských plodů, jiné zeleniny nebo masa.