Přeskočit na obsah

Krém mascarpone, barevné želé a broskve. Recept na dort „Rusačka“

Rusačka je jemný dort s výraznou ovocnou chutí. Máslové těsto se skvěle hodí ke krému na bázi mascarpone a smetany, který zpestřují sladké broskve. Dezert je korunován barevným želé. Tento dort si zamiluje celá rodina. Můžete ho připravit pro zvláštní příležitost nebo jako pochoutku k kávě či čaji.

Obsah:

  • Recept na dort „Rusalka“
  • Jak připravit dort „Rusalka“?

Krémové dorty s želé chutnají téměř všem, takže pokud přemýšlíte, co upéct o víkendu, vyberte si barevný dort „Rusalka“. Dezert vypadá na stole efektně, je lehký a osvěžující. Ideální pro sladkou svačinu. Je tak chutný, že okamžitě zmizí z talířů a členové domácnosti si budou přidávat.

Krém mascarpone, barevné želé a broskve. Recept na dort „Rusačka“

Recept na dort „Rusačka“

K přípravě základu těsta budete potřebovat:

  • 250 g pšeničné mouky,
  • 150 g másla,
  • 150 g cukru,
  • 3 vejce velikosti L nebo XL,
  • 2 lžíce mléka,
  • 1 lžičku prášku do pečiva,
  • 1 lžičku vanilkového extraktu,
  • 1 špetku soli.

Ingredience na krém:

  • 400 g čerstvých nebo konzervovaných broskví,
  • 250 g sýra mascarpone,
  • 250 ml smetany 36 %,
  • 50 g moučkového cukru,
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu,
  • 2 čajové lžičky želatiny,
  • 50 ml studené vody.

Ingredience na želé:

  • 2 balíčky citronového nebo broskvového želé,
  • 700 ml vody,
  • libovolná potravinářská barviva.

Jak připravit dort „Rusačka“?

Připravte těsto. V misce vyšlehejte máslo s cukrem do světlé a vzdušné hmoty. Postupně přidávejte vejce, po každém dobře promíchejte. Přidejte vanilkový extrakt. V samostatné míse smíchejte mouku s práškem do pečiva a solí.

Postupně přidávejte suché ingredience k tekutým a míchejte na nízké rychlosti, dokud se nespojí. Na konci přidejte mléko a promíchejte. Těsto přeneste do formy o rozměrech 20 x 30 cm vyložené pečícím papírem. Vložte do trouby předehřáté na 170 stupňů Celsia na 30-40 minut nebo dokud není suchá špejle. Vyjměte těsto a nechte ho úplně vychladnout.

Připravte krém. Pokud používáte konzervované broskve, slijte přebytečnou tekutinu. Nakrájejte je na malé kousky. Želatinu zalijte vodou a nechte 10-15 minut bobtnat. Poté ji zahřejte v mikrovlnné troubě a promíchejte. Nechte vychladnout.

Ve velké míse vyšlehejte smetanu a mascarpone do husté krémové hmoty. Postupně přisypte cukr a přidejte vanilkový extrakt. Šlehejte, dokud nevznikne homogenní konzistence.

Do směsi s želatinou přidejte lžíci krému, promíchejte a poté vše přelijte zpět do hlavní hmoty. Míchejte, dokud se vše dobře nepropojí. Na konci opatrně přidejte broskve.

Krém mascarpone, barevné želé a broskve. Recept na dort „Rusačka“

Připravený krém rovnoměrně rozetřete na těsto. Vložte vše do lednice.

Připravte želé. Rozpusťte želé v horké vodě. Rozdělte do samostatných misek po 2 lžících tekutého želé na každou barvu barviva, kterou máte. Do každé misky nakapejte kapku jiného barviva – zelené, červené, oranžové. Nechte želé vychladnout.

Pomocí pipety nebo malé lžičky naberte trochu barevného želé a nakapejte kapky na vychlazený krém. Kapky by měly pod vlivem nízké teploty rychle ztuhnout. Naneste kapky všech barev a vložte vše do lednice na 30 minut.

Po uplynutí této doby opatrně nalijte již vychladlé citronové želé na povrch dortu. Vložte do lednice na minimálně 3 hodiny. Dort „Rusalka“ podávejte vychlazený.