Rusačka je jemný dort s výraznou ovocnou chutí. Máslové těsto se skvěle hodí ke krému na bázi mascarpone a smetany, který zpestřují sladké broskve. Dezert je korunován barevným želé. Tento dort si zamiluje celá rodina. Můžete ho připravit pro zvláštní příležitost nebo jako pochoutku k kávě či čaji.
Obsah:
- Recept na dort „Rusalka“
- Jak připravit dort „Rusalka“?
Krémové dorty s želé chutnají téměř všem, takže pokud přemýšlíte, co upéct o víkendu, vyberte si barevný dort „Rusalka“. Dezert vypadá na stole efektně, je lehký a osvěžující. Ideální pro sladkou svačinu. Je tak chutný, že okamžitě zmizí z talířů a členové domácnosti si budou přidávat.
Recept na dort „Rusačka“
K přípravě základu těsta budete potřebovat:
- 250 g pšeničné mouky,
- 150 g másla,
- 150 g cukru,
- 3 vejce velikosti L nebo XL,
- 2 lžíce mléka,
- 1 lžičku prášku do pečiva,
- 1 lžičku vanilkového extraktu,
- 1 špetku soli.
Ingredience na krém:
- 400 g čerstvých nebo konzervovaných broskví,
- 250 g sýra mascarpone,
- 250 ml smetany 36 %,
- 50 g moučkového cukru,
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu,
- 2 čajové lžičky želatiny,
- 50 ml studené vody.
Ingredience na želé:
- 2 balíčky citronového nebo broskvového želé,
- 700 ml vody,
- libovolná potravinářská barviva.
Jak připravit dort „Rusačka“?
Připravte těsto. V misce vyšlehejte máslo s cukrem do světlé a vzdušné hmoty. Postupně přidávejte vejce, po každém dobře promíchejte. Přidejte vanilkový extrakt. V samostatné míse smíchejte mouku s práškem do pečiva a solí.
Postupně přidávejte suché ingredience k tekutým a míchejte na nízké rychlosti, dokud se nespojí. Na konci přidejte mléko a promíchejte. Těsto přeneste do formy o rozměrech 20 x 30 cm vyložené pečícím papírem. Vložte do trouby předehřáté na 170 stupňů Celsia na 30-40 minut nebo dokud není suchá špejle. Vyjměte těsto a nechte ho úplně vychladnout.
Připravte krém. Pokud používáte konzervované broskve, slijte přebytečnou tekutinu. Nakrájejte je na malé kousky. Želatinu zalijte vodou a nechte 10-15 minut bobtnat. Poté ji zahřejte v mikrovlnné troubě a promíchejte. Nechte vychladnout.
Ve velké míse vyšlehejte smetanu a mascarpone do husté krémové hmoty. Postupně přisypte cukr a přidejte vanilkový extrakt. Šlehejte, dokud nevznikne homogenní konzistence.
Do směsi s želatinou přidejte lžíci krému, promíchejte a poté vše přelijte zpět do hlavní hmoty. Míchejte, dokud se vše dobře nepropojí. Na konci opatrně přidejte broskve.
Připravený krém rovnoměrně rozetřete na těsto. Vložte vše do lednice.
Připravte želé. Rozpusťte želé v horké vodě. Rozdělte do samostatných misek po 2 lžících tekutého želé na každou barvu barviva, kterou máte. Do každé misky nakapejte kapku jiného barviva – zelené, červené, oranžové. Nechte želé vychladnout.
Pomocí pipety nebo malé lžičky naberte trochu barevného želé a nakapejte kapky na vychlazený krém. Kapky by měly pod vlivem nízké teploty rychle ztuhnout. Naneste kapky všech barev a vložte vše do lednice na 30 minut.
Po uplynutí této doby opatrně nalijte již vychladlé citronové želé na povrch dortu. Vložte do lednice na minimálně 3 hodiny. Dort „Rusalka“ podávejte vychlazený.