Když přemýšlíme o žízni, první věc, která nám přijde na mysl, je sklenice studené vody. Právě voda je nejčastěji považována za „nejzdravější“ nápoj a hlavní zdroj hydratace. A skutečně – voda je nezbytná pro život, neobsahuje kalorie, nezatěžuje organismus dalšími složkami a je základem všech metabolických procesů. Studie však ukazují, že… není vůbec nejlepší tekutinou, pokud jde o rychlé a účinné hydrataci.
Voda nebo mléko – co je lepší zvolit?
Čistá voda rychle prochází trávicím traktem a stejně rychle je z těla vylučována. To znamená, že i když uhasí žízeň, ne vždy udržuje dostatečnou hydrataci po delší dobu. Dá se říci, že působí jako proud, který námi prochází – na okamžik osvěžuje, ale tělo ji neudrží ve větším množství.
Na to, jak dobře daný nápoj hydratuje, má vliv takzvaný index hydratace nápoje (Beverage Hydration Index – BHI). Ten zohledňuje, jak dlouho tekutina zůstává v těle a jak efektivně udržuje vodní a elektrolytovou rovnováhu. Voda vykazuje dobré výsledky, ale existují nápoje, které mají vyšší BHI.
Nejlepším přírodním „hydratantem“ se ukázalo být… obyčejné mléko. Zní to překvapivě? A přesto právě mléko v klinických studiích zůstává v organismu déle než voda a izotonické nápoje. Proč?
Obsahuje elektrolyty – především sodík a draslík, které pomáhají udržovat tekutinu v buňkách.
Obsahuje bílkoviny a tuky, které zpomalují vyprazdňování žaludku, takže tekutina se uvolňuje postupně.
Dodává sacharidy – poskytuje energii a podporuje vstřebávání vody ve střevech.
Zajímavé je, že jak plnotučné, tak i odstředěné mléko má stejně příznivý účinek. Proto sportovci po tréninku často pijí mléko nebo kakao místo klasických izotonických nápojů. Je však třeba mít na paměti, že ačkoli mléko může být dobrou volbou, při kontrole kalorického příjmu může 1 litr mléka dodat až 600 kcal, což může negativně ovlivnit očekávané výsledky, například hubnutí.