Přeskočit na obsah

Tchyně mi poradila, při jaké teplotě péct kuřecí stehýnka. Maso je pak měkké a šťavnaté a kůrka křupavá.

Každý má v rodině někoho, kdo zná kulinářské triky předávané z generace na generaci. Tentokrát se o spolehlivou radu podělila tchyně – a musím přiznat, že výsledek předčil všechna očekávání. Ukázalo se, že tajemství dokonalých kuřecích stehen není vůbec ve složitém marinádu, ale ve… správné teplotě pečení.

Kuřecí stehna by se měla péct při teplotě 180 stupňů Celsia.

Pečené maso se snadno vysuší, pokud nastavíte příliš vysokou teplotu trouby, nebo se kůže stane gumovou, pokud bude teplota příliš nízká. Právě proto je rada tchyně k nezaplacení. Kuřecí stehýnka je nejlepší péct při teplotě 180 stupňů Celsia – pak maso uvnitř zůstane šťavnaté a kůže bude zlatavá a křupavá.

Tchyně mi poradila, při jaké teplotě péct kuřecí stehýnka. Maso je pak měkké a šťavnaté a kůrka křupavá.

Na kolik stupňů nastavit troubu při pečení stehen?

Tchyně měla naprostou pravdu – tajemství dokonalých kuřecích stehen spočívá ve správné teplotě. Nejlepší je péct je při 180 stupních Celsia. To je zlatá střední cesta: maso uvnitř se pomalu propéká a zůstává šťavnaté, zatímco kůžička stačí krásně zhnědnout a zkřupavět.

Proč ne vyšší teplota? Příliš vysoká teplota, například 200–220 stupňů Celsia, způsobí, že kůže rychle spálí, zatímco maso uvnitř zůstane syrové nebo vyschne. Naopak při 160 stupních se maso samozřejmě upeče uvnitř, ale kůže bude gumová a bez chutné barvy.

Jednoduchý způsob, jak připravit dokonalá stehna

K přípravě dokonalých kuřecích stehen není třeba velká zkušenost s vařením. Stačí několik jednoduchých ingrediencí a trochu trpělivosti.

Tchyně mi poradila, při jaké teplotě péct kuřecí stehýnka. Maso je pak měkké a šťavnaté a kůrka křupavá.

  1. Příprava masa – začínám umytím a důkladným osušením stehen papírovou utěrkou. Díky tomu na nich dobře ulpívají koření a kůže se při pečení stane křupavou.
  2. Koření – maso potírám směsí oblíbených přísad. Nejlépe se hodí sůl, pepř, sladká nebo ostrá paprika, granulovaný česnek a majoránka. Pokud chci aromatičtější verzi, přidám také kari nebo špetku chilli.
  3. Marinování – i když to není nutné, stojí za to nechat stehna v lednici minimálně 30 minut (a lépe přes noc). Díky tomu se aroma dobře vsákne do masa.
  4. Pečení – kuřecí stehna vložím do žáruvzdorné nádoby, pokapu je malým množstvím olivového oleje a přidám několik stroužků česneku ve slupce a snítky čerstvého rozmarýnu nebo tymiánu. Vložím do předehřáté trouby a peču při 180 stupních Celsia po dobu 50-60 minut.
  5. Další trik – v polovině pečení maso polévám omáčkou, která se shromáždila na dně nádoby. Díky tomu jsou stehna ještě šťavnatější a aromatičtější.

Po vyndání z trouby je stačí nechat několik minut „odpočinout“ a pak je můžete podávat s bramborami, rýží nebo čerstvým salátem. Výsledek? Zlatavá, křupavá kůrka a maso, které samo odpadává od kosti.