Když v hrnci zůstane smutný zbytek nedělního vývaru, je čas na kuchyňskou proměnu. Tato jednoduchá polévka příjemně polechtá chuťové pohárky a zahalí je krémovou chutí.
Chutná polévka z vývaru
Vývar je polévka chameleon, která se po večeři o víkendu nejčastěji promění v rajčatovou polévku. Dokud však trvá sezóna cuket, stojí za to vsadit na jinou proměnu. Zelenina smíchaná s vývarem se stane chutným základem výživného domácího oběda, který navíc nebude těžký na žaludek. Je to ideální recept pro celou rodinu, protože jeho lehká chuť potěší i ty nejmenší členy domácnosti.
Krémová polévka z cuket
Cuketa je zelenina, která se skvěle hodí do mnoha pokrmů. Jednoho dne se promění v křupavé placky, jiného dne se dostane do čokoládového těsta, ale ve většině domácností se nejčastěji objevuje ve formě krémové polévky. Jeho neutrální chuť je vynikajícím základem pro další přísady. Ačkoli vynikajícím základem bude vývar, můžete také použít jiný vývar, například zeleninový.
Aby polévka nebyla příliš fádní, je dobré přidat do ní parmazán nebo grana padano. Tyto italské sýry dodávají pokrmu výraznost, aniž by zastínily jemnou chuť zeleniny. Dobře se hodí také česnekové krutony, čerstvý kopr nebo dýňová semínka, opražená na suché pánvi.
Ingredience
- 1,5-2 litry vývaru nebo odvaru
- 2-3 střední cukety
- 3-4 stroužky česneku
- 1 cibule
- 1 brambor
- půl sklenice smetany
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř podle chuti
- parmazán nebo grana padano
Způsob přípravy:
- Cukety a brambory důkladně umyjte, oloupejte a nakrájejte na kostky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na jemno, česnek prolisujte.
- Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej a osmažte cibuli, dokud nezměkne a nezesklovatí.
- Poté přidejte česnek a smažte ještě asi minutu, dávejte pozor, aby se nepřipálil.
- Přidejte nakrájené cukety a brambory. Zalijte vývarem. Vařte na mírném ohni pod pokličkou, dokud zelenina nezměkne. Trvá to asi 15-20 minut.
- Po uvaření sundejte hrnec z ohně a pomocí ručního mixéru rozmixujte polévku do hladka.
- Vraťte hrnec na mírný oheň. Přidejte smetanu a sýr a důkladně promíchejte.
- Dochuťte solí a pepřem podle chuti. Pokud je polévka příliš hustá, můžete přidat více vývaru.
Hotovou polévku rozlijte do talířů. Podávejte posypanou strouhaným parmazánem. Polévka se také skvěle hodí k toastům, marshmallow kuličkám nebo dýňovým semínkům. Dobrou chuť!