Obvykle tyto dvě zeleniny jím syrové. Nedávno jsem se ale rozhodla je osmažit a ukázalo se to jako opravdu dobrý nápad. Vznikla předkrm s úplně jinou, vyváženější chutí. Ideální pro letní dny.
Sezóna voňavých rajčat je v plném proudu. Stojí za to toho využít a připravit z nich něco chutného. Úplně náhodou jsem vymyslela jednoduchou svačinku z pánve. Prostě jsem osmažila plátky rajčat s oblíbenou zeleninou a výsledek byl opravdu chutný a originální.
Jaké rajčata se nejlépe hodí k smažení?
Pokud chcete připravit na pánvi předkrm z rajčat, měli byste vybrat masité, ne příliš vodnaté zeleniny. Pouze v tomto případě budou plátky po nakrájení a osmažení dobře držet pohromadě. Rozhodně doporučuji malinové rajčata a také bufalí srdíčka. Měli byste je nakrájet příčně na poměrně silné plátky. Pak se nebudou rozpadat a zachovají si lákavý vzhled.
Jak připravit předkrm z rajčat na pánvi?
Ze stejných ingrediencí, jako pro tento předkrm, obvykle připravuji salát. Obě jídla se však výrazně liší chutí. Je to proto, že po osmažení cibule i rajčata zjemní a získají příjemnou vůni. Kromě toho se jejich chutě lépe prolínají a stávají se jemnějšími.
Přípravu tohoto předkrmu začínám nakrájením cibule a rajčat na poměrně silné plátky. Nejprve osmažím cibuli na pánvi. Smažím ji na olivovém nebo rostlinném oleji na středním ohni, aby změkla a lehce se opečela. Poté přidám rajčata a rychle je osmažím z obou stran. Musí být zahřátá natolik, aby ztratila syrovou chuť. Posypu vše solí, pepřem a bazalkou nebo oreganem.
Recept: Rajčata osmažená s cibulí
Ingredience
- 1 střední cibule
- 1 velké masité rajče
- 1-2 lžíce olivového oleje
- bazalka nebo oregano
- pepř, sůl
Způsob přípravy
Nakrájení zeleniny. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kroužky. Rajče umyjeme, osušíme, nakrájíme na silné plátky a odstraníme tvrdou část.
Na pánvi s olivovým olejem zahřátým na střední teplotu osmažte a lehce poduste cibuli. Přidejte rajčata, posypte je bylinkami, smažte 1-2 minuty z každé strany, dokud nezměknou. Posypte solí a pepřem.
Čím lze obohatit předkrm z rajčat?
Můj předkrm z rajčat se skládá hlavně ze dvou ingrediencí. Lze jej však obohatit různými přísadami. Příjemnou vůni mu dodá například nasekaný nebo nakrájený česnek. Pokud chcete, aby jídlo bylo výživnější, můžete cibuli osmažit s uzeným slaninou nebo šunkou a na konci posypat strouhaným parmazánem.
Tuto předkrm můžete podávat také k večeři nebo dokonce jako přílohu k obědu. Nejlépe se hodí k pečenému a zapékanému masu.