Maniok je obzvláště populární v Jižní Americe, kde se pěstoval již v paleolitu. Tam je stejně oblíbený jako brambory v České republice. Je to sytá zelenina, která dodává tělu velké množství živin. Co je maniok, jak chutná a jak se konzumuje?
Obsah:
- Co je maniok?
- Jaké má maniok vlastnosti?
- Maniok v kuchyni – jak ho připravit?
Maniok se přirovnává k českým bramborám, protože stejně jako česká zelenina obsahuje hodně škrobu a vitamínu C. Ačkoli není v naší zemi příliš populární, stojí za to jej konzumovat kvůli jeho nutriční hodnotě. Tato zelenina je také univerzálním doplňkem v kuchyni, který pomůže zpestřit každodenní jídelníček.
Co je to maniok?
Maniok je rostlina, jejíž jedlé hlízy jsou nejoblíbenější v Jižní Americe, ale také v Africe a Asii. Právě z něj se vyrábí tapioka, tedy granulovaný škrob – kuličky, které se přidávají do bublinkového čaje. Manioky jsou důležitým zdrojem výživy v tropických zemích. Jsou cenným a především levným zdrojem sacharidů, které dodávají tělu energii na dlouhou dobu.
Keř dorůstá do výšky 3 metrů, má drobné nažloutlé květy, oválné plody a hlízy. Ty se používají v kuchyni k přípravě mnoha pokrmů. Hlízy manioku dosahují délky 30 až 60 cm, tloušťky 10 cm a hmotnosti až 4 kg. Zvenčí jsou hnědé, uvnitř bílé nebo mírně nažloutlé.
Jaké vlastnosti má maniok?
Tato americká zelenina obsahuje 20 až 40 % škrobu, až 5 % cukru a až 2 % bílkovin, proto patří mezi sytější potraviny. Je zdrojem sacharidů – 100 g obsahuje 160 kcal, proto je kaloričtější než brambory nebo batáty. Maniok je zdrojem vitamínů, včetně A a C. Obsahuje také mikroelementy, včetně železa, draslíku a vápníku.
Jaké vlastnosti má maniok? Má příznivý vliv na kardiovaskulární systém. Nejenže snižuje příliš vysokou hladinu cholesterolu, ale také podporuje správný krevní oběh, tvorbu krevních destiček a má antitrombotický účinek. Tato zelenina také zlepšuje trávení, normalizuje peristaltiku střev a pomáhá lidem trpícím silným nadýmáním. Kromě toho vylučuje toxiny z těla a pomáhá při péči o pokožku. Zařazení hlíz do jídelníčku se doporučuje také pacientům s artritidou – maniok snižuje koncentraci kyseliny močové v krvi. Zelenina pomáhá v boji proti alergiím a stimuluje činnost imunitního systému. Zvláště se doporučuje starším lidem.
Maniok v kuchyni – jak ho připravit?
Surová manioka je jedovatá, proto je nutné ji podrobit odpovídající úpravě. Nejprve je třeba odříznout konce a oloupat slupku. Po velmi důkladném omytí (nebo namočení ve vodě po dobu 24 hodin), uvaření, upečení nebo usušení je zelenina vhodná ke konzumaci. Chutí připomíná brambory.
Z rostliny se vyrábí tapioka, mouka, krupice a chléb. V každodenní stravě se hodí spíše jako přísada do polévek, ragú, dušených pokrmů a zapékaných pokrmů. Lze jej také použít k přípravě domácích fastfoodových pochoutek – hranolků nebo čipsů.