Přeskočit na obsah

Voňavé rajčatové čatní je mnohem lepší než kečup. Když ho připravuji, sousedé mě žádají o recept.

Pokaždé, když připravuji toto čatní, vůně se šíří po celém domě a láká moji rodinu do kuchyně. A nejen rodinu. Nedávno dokonce sousedé z vedlejšího bytu, zlákaní neobvyklou vůní, přišli a požádali mě o recept. S radostí jsem jim dala recept a 1 sklenici této omáčky na ochutnání, protože dobré věci je třeba sdílet.

V tomto článku:

  1. Co je to čatní (chutney)?
  2. Recept na aromatické čatní z rajčat

Na konci léta mám spoustu práce. Z masitých, tvrdých rajčat vařím omáčky do sklenic na zimu, z těch nejsladších a nejšťavnatějších dělám pyré a z ostatních čatní. Je to ideální způsob, jak zužitkovat zbývající zeleninu. Neuvěřitelnou chuť a vůni omáčky dosahuji díky pečlivě vybraným kořením.

Voňavé rajčatové čatní je mnohem lepší než kečup. Když ho připravuji, sousedé mě žádají o recept.

Co je to čatní (chutney)?

Čatní (v české verzi prostě čatní nebo čatní) je hustá, velmi aromatická omáčka ze zeleniny nebo ovoce, která pochází z indické kuchyně. Svou konzistencí připomíná domácí marmeládu nebo džem. Může se podávat k masovým, vegetariánským i veganským pokrmům. Existuje mnoho receptů, mezi nimiž najdete čatní s výraznou chutí: pikantní, sladké, sladkokyselé, sladkokyselé.

Známým analogem této omáčky je staropolska hustá omáčka. První recepty na tento doplněk k jídlům pocházejí ze 17. století, proto možná samotný název čatní zní neznámě, ale z kulinářského hlediska to v naší kuchyni není nic nového.

Recept, který doporučuji níže, je neuvěřitelně aromatická verze omáčky ze zralých rajčat. K jeho přípravě budete potřebovat typické indické koření (garam masala, kmín, mletý koriandr), ale ty lze bez problémů sehnat v supermarketech nebo obchodech „Kuchyně světa“.

Recept na aromatické čatní z rajčat

Ingredience:

  • 1,5 kg rajčat
  • 5 stroužků česneku
  • 1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 červená cibule
  • 1 chilli paprička
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička směsi garam masala
  • ½ lžičky kmínu
  • ¼ čajové lžičky mletého koriandru
  • 1 čajová lžička limetkové šťávy
  • 1 polévková lžíce jablečného octa
  • 1 sklenice cukru
  • podle chuti: sůl

Voňavé rajčatové čatní je mnohem lepší než kečup. Když ho připravuji, sousedé mě žádají o recept.

Způsob přípravy:

    1. Rajčata spařte vroucí vodou, oloupejte, odstraňte semínka a nakrájejte na velké kostky.
    2. Cibuli nakrájejte na velmi jemno.
    3. Česnek protlačte lisem.
    4. Chilli papričku nakrájejte na jemno (dotýkejte se jí pouze v jednorázových rukavicích, jinak si můžete popálit kůži).
    5. Na pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte koření (garam masala, kmín, koriandr), promíchejte a smažte 1 minutu na silném ohni.

Přidejte nakrájenou cibuli, česnek, nastrouhaný zázvor a nakrájenou chilli papričku, smažte ještě 1 minutu.

  1. Přidejte nakrájená rajčata, promíchejte.
  2. Přidejte ocet a cukr. Přiveďte k varu a duste na mírném ohni asi 1,5 hodiny, dokud čatní nezhoustne a neodpaří se.
  3. Na konci přidejte čerstvě vymačkanou limetkovou šťávu a sůl.
  4. Horké čatní přelijte do sterilizovaných sklenic, pevně uzavřete víčky, postavte dnem vzhůru a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

Před podáváním můžete čatní posypat jemně nasekanou čerstvou koriandrovou nať. Tato ideálně pikantní, sladká a kyselá omáčka se skvěle hodí k sendvičům, sýrovému talíři, krekrům, pečeným nebo zapékaným kořenovým zeleninám a masu.