Přeskočit na obsah

Říká se mu levnější treska. Maso je libové, jemné, bohaté na bílkoviny a minerály

Ryby by se neměly jíst jen v pátek. Obsahují mnoho bílkovin, zdravých tuků, vitamínů a minerálů. V chladničkách obchodů vedle tresky, mironu nebo lososa často najdete aljašku. V následujícím článku se podíváme na to, proč stojí za to jíst tuto rybu a jak ji připravit, aby byla co nejchutnější.

Aljaška je chutná ryba, která obsahuje velké množství bílkovin.

Obsah:

  • Aljaška – levnější treska
  • Proč stojí za to jíst aljašku?
  • Alaska – tip na oběd

Říká se mu levnější treska. Maso je libové, jemné, bohaté na bílkoviny a minerály

Pokud hledáte lehce stravitelnou, netučnou rybu, která se hodí na smažení, pečení i přípravu chutných ragú, alaska bude ideální volbou. Velkou výhodou je, že je snadno dostupná ve většině populárních supermarketových řetězců. Mnoho gurmánů považuje mintaje za levnější náhradu tresky. Kromě toho je nejen velmi chutná, ale má také příznivý vliv na zdraví.

Mintaje – levnější treska

Jaké jsou vlastnosti mintaje? Tato ryba patří do čeledi treskovitých a vyskytuje se hlavně v severních vodách Tichého oceánu. Tento druh žije ve velkých hejnech a živí se hlavně planktonem. Obvykle dosahuje délky asi 45 cm a hmotnosti jednoho a půl kilogramu, ale zajímavé je, že největší jedinci mohou dorůst až do délky 80 cm. Charakteristickým rysem tresky aljašské je olivově šedá záda a tmavé skvrny. Její maso je bílé, jemné, delikátní a mírně nasládlé, což z ní dělá dobrou volbu pro ty, kteří preferují nemastné ryby. Treska aljašská je populární téměř po celém světě, ročně se uloví více než tři miliony tun tohoto druhu.

Proč jíst tresku?

Treska, stejně jako jiné ryby z čeledi treskovitých, obsahuje mnoho bílkovin, které jsou nezbytným stavebním materiálem pro organismus. Je důležité dbát na to, aby denní strava obsahovala dostatečné množství bílkovin, protože ovlivňují různé metabolické procesy, pomáhají regenerovat svaly a také zodpovídají za pocit sytosti.

Maso alaska halibuta také obsahuje prospěšné omega-3 mastné kyseliny, které v první řadě podporují zdraví kardiovaskulárního systému, zlepšují činnost srdce a snižují vysokou hladinu cholesterolu a triglyceridů. Omega-3 také příznivě ovlivňují nervový systém, stav pokožky, vlasů a nehtů. Obsahuje také vitamíny a minerály, včetně:

  • vitamín A, který podporuje normální zrak, chrání oči před nemocemi a má také antioxidační účinky,
  • vitamíny skupiny B, které jsou nezbytné pro normální fungování nervového, krevního a hormonálního systému a také se podílejí na metabolických procesech,
  • vitamín D, který podporuje imunitu organismu, posiluje kosti a zuby,

  • draslík, který mimo jiné reguluje krevní tlak,
  • hořčík, který podporuje činnost mozku, srdce a svalů,
  • selen, který má antioxidační účinky, podporuje imunitu a činnost štítné žlázy,
  • vápník a fosfor, které posilují kostní systém.

Pokud hledáte rybu, která bude ideální volbou pro lidi držící dietu, alaska je vynikající volbou. Je to nízkotučná ryba, která v 100 g obsahuje pouze 75 kcal. Připravená v troubě nebo na páře vás na dlouho zasytí, dodá vám mnoho živin a skvěle zapadne do dietního jídelníčku.

Alaska – nápad na oběd

Říká se mu levnější treska. Maso je libové, jemné, bohaté na bílkoviny a minerály

Přemýšlíte, co uvařit z alaského tresky? Její jemné bílé maso se skvěle hodí jak s křupavou strouhankou, pečené v troubě, tak i do různých ragú nebo rybích polévek.

Příprava obalovaných filetů z tresky je velmi jednoduchá. Stačí kousky ryby umýt a osušit, dochutit solí a pepřem, obalit v mouce, vejci a strouhance a poté osmažit do zlatova na dobře rozpáleném tuku. K obalované rybě se nejlépe hodí hranolky nebo vařené brambory s koprem, stejně jako salát z bílého nebo kysaného zelí.

Pokud dáváte přednost dietnější variantě, připravte mintai v troubě. Kousky ryby potřete olivovým olejem, poté dochuťte solí, pepřem, přidejte sušenou petrželku a trochu česneku protlačeného lisem. Rybu vložte do žáruvzdorné nádoby a pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 25 minut. Hotovou rybu podávejte s lehkým salátem nebo vařenou zeleninou, například fazolemi, brokolicí a mrkví, a také s bramborami z trouby.

Filé z tresky se skvěle hodí k rybímu ragú v tomatové omáčce. Nalijte do hluboké pánve trochu olivového oleje, osmažte na něm nakrájenou cibuli, papriku, cuketu a česnek. Přidejte kousky ryby, dochuťte solí, sladkým pepřem, pepřem, oreganem a bazalkou. Přilijte rajčatovou passatu a duste asi čtvrt hodiny. Podávejte s čerstvým chlebem nebo rýží.