Chcete upéct lahodný koláč, ale nechcete trávit dlouhé hodiny v kuchyni? Máme pro vás skvělý tip: rychlý a snadný koláč se švestkami, který se vyznačuje velkou vzdušností a jemností.
Jak upéct vzdušný koláč se švestkami?
V České republice je právě sezóna švestek, které můžete s chutí jíst hned po sklizni ze stromu nebo po zakoupení v obchodě, ale z těchto plodů se také vyplatí připravit zavařeniny nebo dezerty. Právě recept na jednu z lahůdek, v níž hrají hlavní roli švestky, představujeme všem milovníkům sladkých chutí.
K přípravě nadýchaného koláče se švestkami nemusíte mít profesionální cukrářské dovednosti, protože jeho hlavní výhodou je kromě chuti samozřejmě také jednoduchost. Podívejte se, jaké ingredience budete potřebovat, a pusťte se do práce.
Nadýchané těsto se švestkami – ingredience
- 4 velká vejce,
- 150 g cukru,
- 320 g mouky,
- 1 lžíce kakaa,
- 1 lžička prášku do pečiva,
- půl sklenice oleje,
- půl sklenice mléka,
- půl kila švestek,
- mandlové vločky.
Nadýchané těsto se švestkami – recept
Začneme správnou přípravou švestek. K tomu ovoce důkladně umyjeme, rozkrojíme na polovinu a odstraníme pecky.
Do mísy nasypeme prosejeme mouku, přidáme prášek do pečiva a důkladně promícháme. Do jiné mísy rozbijeme vejce, přidáme cukr a šleháme, dokud nevznikne nadýchaná pěna. Na konci šlehání pomalu přilijeme olej a mléko. Vše promícháme.
Do vaječné hmoty po částech přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a opatrně promícháme, aby se zbavila hrudek. Formu na pečení vymastíme olejem a posypeme moukou. Těsto rozdělíme na dvě části. Do jedné části přidáme lžíci kakaa a důkladně promícháme.
Část těsta s kakaem vyložíme na plech, poté na něj vyložíme druhou část těsta. Nahoru vyložíme švestky. Předehřejeme troubu na 180 °C a pečeme těsto asi 45-55 minut. Na hotové těsto vyložíme mandlové vločky a posypeme moučkovým cukrem.