Přeskočit na obsah

Do polévky dávám 2 kusy. Chutná tak, že není potřeba ani bujónové kostky, ani maggi.

Přísad do polévky je tolik, že je těžké je všechny použít. Bujónové kostky a hotové koření jsou pohodlné, ale často obsahují umělé přísady. Naštěstí existuje jedna přírodní přísada, která je úspěšně nahrazuje a obohacuje chuť polévky, aniž by zhoršovala její kvalitu.

Zeleninová polévka se sušenými houbami

Ačkoli bujónové kostky a koření typu Maggi mohou okamžitě zlepšit chuť polévky, obsahují také řadu škodlivých přísad, jako je glutamát sodný, konzervační látky a nadbytek soli. Naštěstí existuje jeden jednoduchý, přírodní náhradní produkt, který naše babičky znají už dlouho – sušené houby.

Do polévky dávám 2 kusy. Chutná tak, že není potřeba ani bujónové kostky, ani maggi.

Proč přidávat sušené houby do polévky?

Přidání sušených hub do polévky má řadu výhod, jak pro zdraví, tak pro chuť – je těžké uvěřit, že jedna nenápadná ingredience může tolik změnit.

  • Sušené houby jsou přirozeným zdrojem chuti umami – zejména bílé houby, které obsahují přírodní sloučeniny odpovědné za takzvanou pátou chuť, která zesiluje a zdůrazňuje chuť ostatních ingrediencí.
  • Nic víc není potřeba – stačí přidat do polévky 1–2 sušené houby a můžete se zcela vzdát bujónových kostek a dochucovadel.
  • Lepší složení a méně chemikálií – na rozdíl od hotových koření jsou houby zcela přírodní a pokud jsou dobře připravené, nedodají polévce hořkost ani nepříjemnou pachuť.
  • Bohatství živin – houby nejen dodávají chuť, ale jsou také zdrojem rostlinných bílkovin, vlákniny a mikroelementů, jako je draslík a fosfor.

Na jaké houby se zaměřit?

Nejlepší volbou budou sušené bílé houby, ale vhodné jsou také stříbrné houby nebo máslové houby. Vyhněte se houbám, které jsou nakrájené příliš na jemno, nebo těm, které vykazují známky vlhkosti – mohou být znečištěné nebo plesnivé. Sušené houby by měly být pevné, suché a mít intenzivní aroma.

Recept na zeleninovou polévku se sušenými houbami

Ingredience:

  • 1 l zeleninového vývaru,
  • 2 mrkve,
  • půlka celeru,
  • 1 cibule,
  • 3 sušené houby (například bílé),
  • 1 chilli paprička,
  • 1 svazek česneku,
  • 1 svazek petržele,
  • 3 hřebíčky,
  • 2 bobkové listy,
  • špetka soli,
  • špetka pepře.

Do polévky dávám 2 kusy. Chutná tak, že není potřeba ani bujónové kostky, ani maggi.

Způsob přípravy:

  1. Sušené houby namočte do teplé převařené vody spolu s čtvrtinou cibule a bobkovým listem a nechte 30 minut odstát.
  2. Poté houby sceďte, opláchněte a nakrájejte na malé kousky.
  3. Mezitím očistěte mrkev a celer, umyjte je a nakrájejte na kostky, cibuli očistěte a nakrájejte na jemno.
  4. Chilli papričku opláchněte, odstraňte semínka a nakrájejte na jemno, zelenou cibuli a petržel důkladně opláchněte a nakrájejte.
  5. Ve velkém hrnci přiveďte k varu zeleninový vývar, přidejte připravenou zeleninu: mrkev, celer, cibuli, houby, bobkový list a hřebíček.
  6. Vařte vše na mírném ohni asi 20 minut.
  7. Poté přidejte chilli papričku, dochuťte polévku špetkou soli a pepře.
  8. Na závěr přidejte nakrájenou cibuli a petržel, vařte ještě několik minut a podávejte horké.