Přeskočit na obsah

Odkud se berou můry v kuchyni? Odborník radí, jak se před nimi chránit

Potravinové můry jsou jedním z nejčastějších a nejnepříjemnějších problémů v domácích kuchyních. Živí se nejen moukou nebo obilovinami, ale také sušenými bylinkami, čajem a sušeným ovocem. Nejhorší je, že často ani netušíme, že se tito hmyzáci usadili v naší spíži, dokud je neobjevíme v jídle.

Než začneme bojovat s těmito nezvanými hosty, je třeba pochopit, jak se dostávají do našich kuchyní, jaké potraviny preferují a proč je tak těžké je vyhubit. Pouze když známe zdroj problému, můžeme efektivně vybrat metody, které nám pomohou se jich zbavit jednou provždy.

Odkud se berou můry v kuchyni? Odborník radí, jak se před nimi chránit

Odkud se v domě berou potravinové můry? Entomolog vysvětluje

Jak vysvětluje entomolog, nejčastěji si potravinové můry přinášíme… z obchodu. — I když byla výroba dokonale kontrolována, ale produkty nebyly hermeticky zabaleny, mohou se dostat do skladů nebo velkoobchodů, kde leží měsíce. Stačí, aby se na stejném místě ocitly produkty zamořené škůdci, a hmyz se rychle rozmnoží, vysvětluje odborník.

Potravinové můry jsou mimořádně žravé. Kromě obilných produktů jedí také bylinky, čaj, sušené ovoce a dokonce i bonbóny s ořechy. Mohou se vyskytovat ve více než 90 % kuchyní a spižíren. Jedním z nejmenších druhů je mol křivka, který má obzvláště rád sušené rostliny a představuje vážný problém také pro tabákový průmysl.

Co nejlépe pomáhá proti molům? Domácí způsoby hubení potravinového můry

Odkud se berou můry v kuchyni? Odborník radí, jak se před nimi chránit

Podle profesora je nejjednodušším způsobem ochrany skladování potravin ve velmi vzduchotěsných nádobách. I malá skulina může být vstupem pro larvu. Pokud se hmyz dostane dovnitř, může prokousat obal a zanechat v něm exkrementy a pavučinu.

Abychom se účinně zbavili můry, je nutné pravidelně kontrolovat a čistit kuchyňské skříňky a také vyhazovat potraviny, ve kterých byly nalezeny stopy přítomnosti hmyzu. Je také lepší vyhýbat se vytváření velkých zásob, pokud neplánujeme potraviny rychle spotřebovat.

Pomocí mohou být přírodní vůně, které moly odpuzují. Vatový tampón nasáklý potravinářským aromatem nebo olejem (například mátovým, levandulovým, vanilkovým, pomerančovým nebo citronovým) je vhodné vložit do skříňky. Aby však tato vůně zůstala účinná, je nutné ji pravidelně obnovovat.