Po uvaření brambor mnoho lidí dělá chybu, když vylévá vroucí vodu z hrnce do dřezu. Málokdo však ví, že takové jednání může mít nepříjemné následky. Proto je dobré vědět, proč byste tak neměli činit, a také jak správně vylévat vodu z brambor, aby nedošlo k poškození dřezu. Přečtěte si o tom více.
Proč byste neměli vylévat vodu po vaření brambor do dřezu?
Často do dřezu vyhazujeme nebo vyléváme různé věci. Často jsou škodlivé nejen pro samotný dřez, ale i pro potrubí. Totéž platí i v případě scezování brambor. Vysvětlíme vám, proč byste to neměli dělat, a také jak bezpečně vylévat vroucí vodu, abyste nepoškodili dřez.
Proč byste neměli vylévat vodu po vaření brambor do dřezu? Místo toho postupujte následovně
Mnoho lidí po uvaření brambor je scedí nad dřezem. Na rozdíl od toho, co se zdá, to není nejlepší nápad. Ačkoli kuchyňský dřez a potrubí jsou částečně přizpůsobeny vysokým teplotám, v praxi se často ukazuje, že tomu tak není.
Někdy vysoká teplota způsobuje odbarvení, zejména pokud se jedná o dřez vyrobený z jemných a citlivých materiálů. Kromě toho může voda s teplotou vyšší než 80 stupňů Celsia vést k deformaci a zdeformování potrubí. V extrémních případech to může vést k jejich prasknutí.
Jak tedy scedit brambory, aby nedošlo k poškození dřezu? Ukázalo se, že existuje jednoduchý trik, který nám umožní provést tuto operaci bezpečným způsobem. Stačí několik sekund před vypuštěním brambor otevřít studenou vodu z kohoutku a nechat ji otevřenou během vypouštění vroucí vody do umyvadla. Díky tomuto jednoduchému způsobu se teplota vody stékající do potrubí stihne snížit a my nepoškodíme naše umyvadlo.
Co dalšího nesmíte vyhazovat do dřezu? Můžete ho ucpat
Je však dobré vědět, co dalšího nesmíte vyhazovat nebo vylévat do kuchyňského dřezu, abyste ho nepoškodili. Ukazuje se, že seznam je poměrně dlouhý a mnoho lidí tyto chyby denně dělá. Mezi věci, které nesmíte vyhazovat do dřezu, patří:
- Kávová sedlina – často se vylévá do dřezu. To je však špatný nápad, protože se usazuje a může způsobit ucpání odtoku. Lepší je ji prostě vyhodit do koše nebo použít jako peeling nebo hnojivo pro rostliny.
- Mouka – při mytí nádobí se vyhněte tomu, aby se zbytky mouky dostaly do dřezu. Spolu s vodou může vytvořit hustou a lepkavou hmotu, proto je lepší ji při mytí nádobí nesplachovat. Místo toho ji vyhoďte do koše a teprve poté přistupte k mytí.
- Tuk – jedna z nejčastějších příčin ucpání dřezu. Všechny druhy oleje a olivového oleje je třeba vylít do nádoby nebo setřít papírovým ubrouskem a vyhodit. V opačném případě se přilepí na trubky a způsobí ucpání.
Vejce – protože jsou tvrdá, mohou v kombinaci s jinými ingrediencemi snadno ucpat dřez. Kromě toho mohou poškrábat dřez i potrubí. Při čištění vajec proto dávejte pozor, abyste ve dřezu nenechali skořápky.
Proto je třeba dávat pozor na to, co vyhazujeme a vyléváme do dřezu, abychom jej nepoškodili. Dodržováním těchto jednoduchých pravidel zajistíme, že bude nejen lépe vypadat, ale také nám vydrží déle.