Okra je jedním z těch produktů, který jistě zaujme všechny milovníky kulinářských novinek. Vzhledem připomíná směs zelených fazolí a pálivé papriky. Chcete vědět, jak chutná, jaký má vliv na zdraví a jak okru používat v kuchyni? Poradíme vám.
Je to nízkokalorická zelenina, ideální do salátů.
Obsah:
- Proč je okra prospěšná?
- Okra – použití v kuchyni
Co je to okra? Nazývá se také jedlá ketemia, jedlý muškát nebo „dámský prst“ (lady’s finger). Je to rostlina z čeledi slézovitých. Roste v tropickém suchém podnebí, pochází z Afriky, přesněji z Etiopie, ale pěstuje se také v Evropě a Asii. Zelená podlouhlá zelenina v řezu připomíná dokonalý pětiúhelník. Má poměrně neutrální, travnatou chuť, lze ji jíst syrovou nebo vařenou. Pokud se chcete dozvědět o okře něco více, určitě si přečtěte pokračování článku.
Proč je okra prospěšná?
Okra je nízkokalorická zelenina, 100 g obsahuje pouze 33 kcal, proto je ideální pro lidi, kteří chtějí zhubnout. Obsahuje mnoho vlákniny, která podporuje činnost trávicího systému, předchází zácpě, přispívá ke zlepšení metabolismu a také zajišťuje pocit sytosti po jídle. Vláknina nejen zlepšuje trávení a podporuje hubnutí, ale také pomáhá udržovat normální hladinu cukru a cholesterolu v krvi.
Tato zelená zelenina má také antioxidační účinky, obsahuje karotenoidy, které pomáhají neutralizovat škodlivé účinky volných radikálů a mají také protizánětlivé, anti-agingové a protirakovinné vlastnosti. Bamia obsahuje vitamín C, který posiluje imunitu, a také vitamín B9 neboli kyselinu listovou, která mimo jiné ovlivňuje růst buněk v těle a zajišťuje správný vývoj plodu, proto je doporučována těhotným ženám. Okra také obsahuje hodně draslíku, který mimo jiné reguluje krevní tlak, hořčík, který podporuje nervový, kardiovaskulární a svalový systém, a vápník, který posiluje kosti a zuby.
Kromě toho okra reguluje hladinu cukru v krvi, pomáhá chránit oči před nemocemi, podporuje imunitní systém a pomáhá při zánětu žaludku. Konzumace okry je také prospěšná pro kardiovaskulární systém a snižuje riziko vzniku rakoviny.
Okra – použití v kuchyni
Chuť okry je poměrně jemná, srovnává se s cuketou nebo fazolovými lusky, ale lze v ní cítit travnaté tóny. Je křupavá, lze ji jíst syrovou, proto může být chutným zpestřením salátů a salátů ze syrové zeleniny. Tato zelenina je také vhodná k nakládání a solení.
Okru lze péct, vařit, grilovat, smažit a dusit, hodí se zejména do různých zeleninových a masových ragú a gulášů, bude chutným doplňkem kari nebo lečo. Lze ji také přidávat do zeleninových polévek, například do husté polévky s cizrnou, cibulí a rajčaty. Kromě toho okra obsahuje lepkavé látky, které se skvěle hodí k zahušťování polévek a omáček.
Polévka z okry
Ingredience:
- 1 litr zeleninového vývaru,
- 250 g okry,
- 400 g vařené čočky,
- 400 g čerstvých nebo konzervovaných rajčat,
- 1 cibule,
- 4 stroužky česneku,
- špetka chilli,
- hrst nasekané petržele,
- sůl a pepř,
- 2 lžíce olivového oleje.
Začněte tím, že na olivovém oleji osmažte nakrájenou cibuli a česnek, poté přidejte trochu chilli a smažte, dokud ingredience nezískají zlatavou barvu. Přidejte nakrájená rajčata bez slupky nebo konzervovaná rajčata. Vařte vše několik minut. Nalijte vývar, přidejte nakrájené zelí a vařte 20 minut. Přidejte vařený cizrna, sůl a pepř podle chuti a vařte několik minut. Podávejte s nakrájenou petrželkou.