Přeskočit na obsah

Připravila jsem slavnou tortillu s tvarohem. Už po prvním soustu jsem pochopila, odkud se bere ten rozruch.

Internet nás čas od času potěší virálními recepty. Dříve to byl sendvič v tortille, nyní je to samotná tortilla. Nejednalo se však o běžnou tortillu, ale o neobvyklou, vysoce bílkovinnou verzi z tvarohu bez mouky. Rozhodla jsem se vyzkoušet, zda je to vůbec možné a zda nebude chutnat jako mokrá kartonová krabice. Připravila jsem ji, upekla, ochutnala a teď to vím. Překvapila mě jen jedna věc.

Tortilla je vždy dobrá volba pro svačinu. Je ideální pro jakékoli jídlo, oběd v práci a samozřejmě jako předkrm při setkáních ve velké společnosti. Tortilly lze koupit v každém supermarketu v pšeničné, celozrnné, bezlepkové variantě, s přísadami, bez přísad, a vůbec, u nás není nedostatek zázraků. Můžeme si je také připravit sami, ale já jsem se rozhodla vyzkoušet recept, který už dlouho získává popularitu na sociálních sítích.

Připravila jsem slavnou tortillu s tvarohem. Už po prvním soustu jsem pochopila, odkud se bere ten rozruch.

Jedná se o tortillu z tvarohu, vajec a koření. A to je v podstatě vše. Nebyla bych však sama sebou, kdybych recept nevylepšila a nepřidala trochu prášku do pečení. Když jsem sledovala tortillu v troubě, už jsem věděla, že to bylo zbytečné, protože placka docela hodně vyrostla. Po vychladnutí však okamžitě klesla a já si oddechla. Tortilla byla měkká, pružná, chutná a opravdu velmi sytá, takže není divu, že se do ní zbláznila polovina světa. Určitě se podívejte na naše video a připravte si ji doma.

Připravila jsem virální tortillu z venkovského sýra. Zamilovala jsem si ji od prvního sousta.

Ingredience

  • asi 500 g venkovského sýra,
  • 4 malá vejce,
  • špetka soli,
  • sušené oregano (přidala jsem ho, protože ho mám ráda),
  • podle chuti špetka kypřicího prášku.

Tortilla z tvarohu – způsob přípravy:

Připravila jsem slavnou tortillu s tvarohem. Už po prvním soustu jsem pochopila, odkud se bere ten rozruch.

  1. Předem vyjměte všechny ingredience z lednice, aby se ohřály na pokojovou teplotu. To je docela důležité, stejně jako u většiny pečených pokrmů.
  2. Do mísy nalijte tvaroh a rozklepněte vejce. Přidejte trochu soli podle chuti a podle libosti oblíbené bylinky. Já jsem použila sušené oregano, ale můžete přidat granulovaný česnek, provensálské bylinky, sladkou nebo pálivou papriku nebo černuchu.
  3. Vše smíchejte do hladké hmoty pomocí ručního mixéru. Nebojte se, pokud bude hmota poměrně tekutá, tak to má být.
  4. Připravte si plech na pečení a vyložte ho papírem. Poté lžící rozetřete hmotu na tortillu a snažte se, aby měla stejnou tloušťku po celé ploše – pak se bude snáze skládat.

  5. Vložte směs na tortillu do trouby předehřáté na 180 stupňů s funkcí konvekce na 20-25 minut. Během pečení se tortilla výrazně zvedne, ale po vychladnutí okamžitě klesne. Poté ji je třeba důkladně vychladit a můžete si pohrát s přísadami.

Taková tortilla je opravdu velmi chutná a velmi, ale velmi sytá. Já jsem udělala tortillu po italsku, ale můžete přidat kuře, špenát, rajčata a sýr nebo čerstvé houby dušené s cibulí – dejte do ní, co máte rádi, a vychutnejte si ji.