Internet nás čas od času potěší virálními recepty. Dříve to byl sendvič v tortille, nyní je to samotná tortilla. Nejednalo se však o běžnou tortillu, ale o neobvyklou, vysoce bílkovinnou verzi z tvarohu bez mouky. Rozhodla jsem se vyzkoušet, zda je to vůbec možné a zda nebude chutnat jako mokrá kartonová krabice. Připravila jsem ji, upekla, ochutnala a teď to vím. Překvapila mě jen jedna věc.
Tortilla je vždy dobrá volba pro svačinu. Je ideální pro jakékoli jídlo, oběd v práci a samozřejmě jako předkrm při setkáních ve velké společnosti. Tortilly lze koupit v každém supermarketu v pšeničné, celozrnné, bezlepkové variantě, s přísadami, bez přísad, a vůbec, u nás není nedostatek zázraků. Můžeme si je také připravit sami, ale já jsem se rozhodla vyzkoušet recept, který už dlouho získává popularitu na sociálních sítích.
Jedná se o tortillu z tvarohu, vajec a koření. A to je v podstatě vše. Nebyla bych však sama sebou, kdybych recept nevylepšila a nepřidala trochu prášku do pečení. Když jsem sledovala tortillu v troubě, už jsem věděla, že to bylo zbytečné, protože placka docela hodně vyrostla. Po vychladnutí však okamžitě klesla a já si oddechla. Tortilla byla měkká, pružná, chutná a opravdu velmi sytá, takže není divu, že se do ní zbláznila polovina světa. Určitě se podívejte na naše video a připravte si ji doma.
Připravila jsem virální tortillu z venkovského sýra. Zamilovala jsem si ji od prvního sousta.
Ingredience
- asi 500 g venkovského sýra,
- 4 malá vejce,
- špetka soli,
- sušené oregano (přidala jsem ho, protože ho mám ráda),
- podle chuti špetka kypřicího prášku.
Tortilla z tvarohu – způsob přípravy:
- Předem vyjměte všechny ingredience z lednice, aby se ohřály na pokojovou teplotu. To je docela důležité, stejně jako u většiny pečených pokrmů.
- Do mísy nalijte tvaroh a rozklepněte vejce. Přidejte trochu soli podle chuti a podle libosti oblíbené bylinky. Já jsem použila sušené oregano, ale můžete přidat granulovaný česnek, provensálské bylinky, sladkou nebo pálivou papriku nebo černuchu.
- Vše smíchejte do hladké hmoty pomocí ručního mixéru. Nebojte se, pokud bude hmota poměrně tekutá, tak to má být.
- Vložte směs na tortillu do trouby předehřáté na 180 stupňů s funkcí konvekce na 20-25 minut. Během pečení se tortilla výrazně zvedne, ale po vychladnutí okamžitě klesne. Poté ji je třeba důkladně vychladit a můžete si pohrát s přísadami.
Připravte si plech na pečení a vyložte ho papírem. Poté lžící rozetřete hmotu na tortillu a snažte se, aby měla stejnou tloušťku po celé ploše – pak se bude snáze skládat.
Taková tortilla je opravdu velmi chutná a velmi, ale velmi sytá. Já jsem udělala tortillu po italsku, ale můžete přidat kuře, špenát, rajčata a sýr nebo čerstvé houby dušené s cibulí – dejte do ní, co máte rádi, a vychutnejte si ji.