Pokud hledáte způsob, jak začít den zdravě, určitě si připravte tuto kaši s nádechem orientální chuti. Podívejte se, jaké koření přidat, abyste skutečně posílili imunitu a zlepšili trávení.
Kaše je nejen chutná, ale především zdravá varianta snídaně. Lze ji připravit různými způsoby, přidáním ovoce, medu, ořechů. V srpnu jsou rána chladnější, proto je dobré k kaši přidat zahřívací přísady. Ideální je kurkuma, která má celou řadu prospěšných vlastností.
Jak připravit ovesnou kaši s kurkumou? Recept
Do kaše přidejte lžičku kurkumy. Dodá pokrmu zlatavou barvu a mírně pikantní, kořeněnou chuť. Příprava takové kaše je velmi jednoduchá, ale je třeba pamatovat na jeden důležitý krok. Jedná se o zahřátí malého množství oleje spolu s kurkumou a špetkou pepře. Tento krok nejen zdůrazňuje hloubku chuti, ale má také velký význam pro naše zdraví. Kurkumin – hlavní aktivní složka kurkumy – se špatně vstřebává do organismu, ale jeho vstřebávání se výrazně zvyšuje v přítomnosti tuku a piperinu, tedy sloučeniny obsažené v černém pepři.
Recept:Ovesná kaše s kurkumou
Tato ovesná kaše má vynikající chuť. Zkuste ji uvařit.
Ingredience
- 1 čajová lžička kokosového oleje
- 1/2 čajové lžičky kurkumy
- špetka černého pepře
- 1/4 šálku ovesných vloček
- 1 šálek rostlinného mléka
- špetka soli
- špetka třtinového cukru
Způsob přípravy
- Zahřejte kokosové máslo. Nejprve dejte kokosové máslo na dno malého hrnce a lehce ho zahřejte. Přidejte kurkumu a pepř a zahřívejte asi 30 sekund.
- Přidejte ostatní ingredience. Poté přidejte ovesné vločky, mléko, sůl a cukr. Vařte vše asi 10 minut na mírném ohni a po určitou dobu míchejte. Podávejte s oblíbenými přísadami, například ořechy, mandlemi, medem.
Chcete-li zvýšit chuťové a zdraví prospěšné vlastnosti této kaše, přidejte do ní také skořici. Má silné protizánětlivé a antioxidační vlastnosti, díky čemuž pomáhá tělu bojovat s volnými radikály. Pomáhá také regulovat hladinu cukru v krvi.
Jaké další vlastnosti má kurkuma?
Kurkuma má řadu vlastností prospěšných pro zdraví. Především má antibakteriální a antivirové účinky, díky čemuž je neocenitelnou podporou pro náš imunitní systém. Kurkumin obsažený v kurkumě má protizánětlivé a antioxidační účinky – je schopen inhibovat enzymy a cytokiny odpovědné za zánětlivé procesy a neutralizovat destruktivní volné radikály. Tím snižuje riziko vzniku onemocnění způsobených oxidačním stresem, včetně infarktu, Alzheimerovy nebo Parkinsonovy choroby. Pomáhá také snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Kromě toho je kurkuma přírodním prostředkem proti zažívacím potížím (kurkuma potenciálně chrání trávicí trakt díky svému protizánětlivému účinku). Stimuluje produkci žluči a trávicích enzymů, což pomáhá při trávení tuků a zmírňuje zažívací potíže, jako je nadýmání nebo poruchy trávení.