Přeskočit na obsah

Nekupuji uzeniny, maso si sama konzervuji do sklenic. Lze je skladovat měsíce.

Jste unaveni z nakupování masných výrobků plných škodlivých konzervantů v obchodech? Můžete si snadno připravit domácí konzervy – jsou to opravdové delikatesy plné chuti a aroma, navíc bez zbytečných přísad. Tento recept je velmi jednoduchý, určitě se vám podaří.

Nekupuji uzeniny, maso si sama konzervuji do sklenic. Lze je skladovat měsíce.

Díky tomuto receptu už nebudete kupovat uzeniny v obchodě.

Obsah:

  • Domácí konzervy jsou lepší než uzeniny z obchodu
  • Domácí konzervy – recept

Domácí konzervy jsou lepší než uzeniny z obchodu

Není divu, že stále více lidí upouští od nákupu hotových uzenin plných konzervantů a obrací se k osvědčeným domácím způsobům skladování masa. Pasterizované produkty v konzervách jsou skutečnou raritou – jsou mimořádně aromatické, šťavnaté a nemusíte se bát škodlivých přísad, které se tak často vyskytují v obchodních produktech.

Když připravujete domácí konzervy, můžete si být jisti, že víte, co jíte. Nejenže se takové maso velmi dobře hodí k čerstvému pečivu, ale také se dá dlouho skladovat ve spíži a takové zásoby se v domácnosti vždy hodí. Důležité je, že i po několika měsících skladování maso neztrácí svou chuť a nutriční hodnotu.

Domácí konzervování – recept

Seznam ingrediencí:

  • Vepřová plec (1 kg),
  • Vepřová slanina (1 kg),
  • Majoránka (1 čajová lžička),
  • Jodovaná kuchyňská sůl (36 g),
  • Mletý koriandr (1/2 čajové lžičky),
  • Česnek (6 stroužků),
  • Pepř (1/2 čajové lžičky),
  • Voda (150 ml),
  • Sklenice 350 ml (8 ks),
  • Hřebíček (8 ks),
  • Bobkový list (8 ks).

Nekupuji uzeniny, maso si sama konzervuji do sklenic. Lze je skladovat měsíce.

Lopatku a slaninu opláchněte vodou.

Poté nakrájejte na kostky o velikosti asi 3 cm a přendejte do velké mísy. Přidejte sůl, koriandr, prolisovaný česnek a pepř. Zalijte vodou.

Maso míchejte asi 10 minut, poté přikryjte a vložte na jeden den do lednice.

Připravte sklenice s víčky – na dno každé sklenice položte jeden bobkový list a jeden hřebíček, poté maso znovu míchejte po dobu 5 minut a až dosáhne pokojové teploty, pevně ho vložte do sklenic. Nahoře nechte 3 cm volného místa.

Okraje sklenic opláchněte vodou a osušte, uzavřete víčky. Sklenice položte na plech, vložte do studené trouby a vařte při teplotě 105 stupňů po dobu 2 hodin, nechte v troubě vychladnout a po 24 hodinách postup opakujte, opět při teplotě 105 stupňů, ale pouze po dobu jedné hodiny. Třetí den pečte při teplotě 105 stupňů po dobu 50 minut, po vychladnutí přemístěte sklenice na chladné místo.

Díky této tindalizaci (pasterizaci) lze vepřové maso ve sklenicích skladovat několik měsíců.