Přeskočit na obsah

Nejlepší domácí kečup na světě. Připravíte ho rychleji, než stihnete zajít do obchodu a vrátit se zpět.

Kečup je jedním z těch produktů, bez kterých si nedokážeme představit každodenní život. Pokud otevřete ledničku běžného studenta, premiéra nebo biskupa, kečup v ní určitě najdete. Pokud však dáváte přednost omezení konzumace vysoce zpracovaných omáček s Mendělejevovou tabulkou na etiketě, vyhrňte si rukávy a připravte si lahodný domácí kečup bez konzervantů, ale s bohatou chutí. Je to méně složité než výlet do supermarketu.

Nejlepší domácí kečup na světě. Připravíte ho rychleji, než stihnete zajít do obchodu a vrátit se zpět.

Kečup je vševládcem našich ledniček, pánem a vládcem, milostivě vládnoucím nad sendviči, hranolky, párky a grilovanými klobáskami. Červený, hustý, krémový a… někdy plný chemikálií, které téměř vytékají z červených plastových lahviček. Pokud máte rádi kečup (a my dobře víme, že ho máte rádi), ale při nakupování vás unavuje studium malého písma na etiketách, najděte si několik sklenic a pusťte se do přípravy lahodného domácího kečupu od základu.

Nejdůležitější jsou samozřejmě rajčata – musí být zralá, šťavnatá a masitá. Hodí se také česnek, cibule a koření, stejně jako trochu kyseliny, která je pro kečup tak nezbytná. Tu můžete přidat přidáním trochy jablečného octa do kečupu. Zbytek je příprava a pasterizace. Jednoduché? Jednoduché. A jak chutné…

Nejlepší domácí kečup na světě. Připravíte ho rychleji, než stihnete zajít do obchodu a vrátit se zpět.

Bez konzervantů, ale s bohatou chutí. Jak připravit domácí kečup?

Ingredience:

  • asi 2 kg zralých, masitých rajčat, doporučuji malinová nebo buvolí srdíčka,
  • 200 g cukrové cibule nebo šalotky,
  • 4-6 stroužků česneku,
  • čajová lžička mletého pálivého pepře (nebo méně, podle chuti),
  • asi 70 ml jablečného octa,
  • 3-4 lžíce olivového oleje,
  • plná lžíce soli,
  • lžíce cukru,
  • čajová lžička pepře,
  • půl čajové lžičky sušeného oregana a půl čajové lžičky bazalky,
  • čajová lžička mletých hořčičných semínek (nebo 2 lžíce hořčice).

Nejlepší domácí kečup na světě. Připravíte ho rychleji, než stihnete zajít do obchodu a vrátit se zpět.

Domácí kečup – způsob přípravy:

  1. Nejprve spařte rajčata. Každé z nich opatrně nařízněte do tvaru X a vložte do hrnce s vroucí vodou. Spařte asi 10 sekund a ihned přeneste do ledové vody. Odstraňte slupku, nakrájejte na kousky a odstraňte semínka. Přemístěte rajčata do hrnce a vařte na mírném ohni, občas zamíchejte.
  2. Nakrájejte cibuli na jemno, prolisujte česnek a přidejte do hrnce s rajčaty. Zamíchejte a vařte na mírném ohni, dokud se rajčata téměř úplně nerozpadnou.
  3. Rozmixujte vše do hladka pomocí ručního mixéru. Přidejte sůl, cukr, olivový olej, sušené bylinky, pálivou papriku a hořčičná semínka nebo hořčici. Poté přidejte ocet a snižte výkon plotýnky na minimum.
  4. Vařte domácí kečup po dobu jedné hodiny pod pokličkou a občas promíchejte. Po uplynutí této doby sejměte pokličku a vařte, dokud se přebytečná tekutina neodpaří a konzistence kečupu nebude podle vašich představ.
  5. Horký kečup přelijte do čistých, vyvařených sklenic. Poté je sterilizujte ve vroucí vodě po dobu asi 10 minut. Nechte je zcela vychladnout a přemístěte je na chladné a suché místo. Takový kečup lze skladovat ve spíži až 12 měsíců.