Přeskočit na obsah

Nejčastější chyby při vaření: vyhněte se jim a vaše jídla budou chutnější

Každý z nás přistupuje k vaření po svém. Vezmeme-li v úvahu jedinečné chutě a kulinářské techniky používané po celém světě, rozdíly jsou ještě výraznější. Existují také metody, které vám v kuchyni nepřinesou štěstí. Sestavili jsme několik chyb, kterým byste se měli vyhnout.

Nejčastější chyby při přípravě jídla: vyhněte se jim a vaše pokrmy budou chutnější

Ingredience nejsou připraveny předem

Nejčastější chyby při vaření: vyhněte se jim a vaše jídla budou chutnější

To je velká chyba. Ačkoli se může zdát, že krájení zeleniny a odměřování ingrediencí během vaření je efektivnější, ve skutečnosti je tomu naopak. Výsledkem bude větší nepořádek v kuchyni a mnohem vyšší úroveň stresu, což samozřejmě nechcete. Proto si před zapnutím sporáku vyhraďte dostatek času na krájení zeleniny.

Příliš časté míchání jídla

Někteří lidé mají při vaření tendenci jídlo neustále míchat, možná ze strachu, že se připálí. Pokud však chcete dosáhnout zlatohnědé povrchové barvy masa a krásně opečené zeleniny, měli byste jim prostě dát možnost, aby se uvařily samy. To je nejlepší způsob. Neustálé míchání jídla v pánvi samozřejmě minimalizuje kontakt každého kousku s pánví, takže výsledek obvykle není ideální.

Přeplnění pánve

Přeplněná pánev znamená, že jednoduše dáváte příliš mnoho potravin do horké pánve příliš rychle, aby nevychladla. Pokud ji zahřejete na určitou teplotu a poté do ní přidáte studené nebo pokojové teploty potraviny, přirozeně ztratí část tepla. Jídlo se pak dusí a vy přijdete o aroma, které jste původně chtěli rozvinout.

Potraviny obsahují vodu, která se při vaření uvolňuje. Pokud mezi jednotlivými kousky necháte dostatek prostoru, voda se rychle odpaří. Pokud však do pánve vložíte příliš mnoho ingrediencí najednou, voda zůstane na místě a jídlo se bude vařit v tekutině, místo aby se smažilo, což povede k nežádoucímu výsledku.

Používání tupých nožů

Zdá se vám, že ostří není tak důležité? Možná vás to překvapí, ale tupé nože jsou ve skutečnosti nebezpečnější než ostré. S nimi totiž musíte vynaložit větší sílu, abyste něco nakrájeli. Větší síla znamená menší kontrolu, což vede k větší pravděpodobnosti poranění. Například pokus o nakrájení rajčete neostrým nožem zvyšuje riziko, že vám vyklouzne – a bum, neštěstí je na světě.

Jídlo se během vaření neochutnává

V mnoha receptech se píše: „Přidejte ingredienci podle chuti“, což znamená, že jídlo musíte během vaření ochutnávat, abyste se ujistili, že bude chutné. To vám umožní určit, co chybí, a provést změny v reálném čase. S trochou praxe nejen pochopíte, jak je jídlo chutné v daném okamžiku, ale také jak bude chutné po uvaření.

Nejčastější chyby při vaření: vyhněte se jim a vaše jídla budou chutnější

Nákup předem nastrouhaného sýra

Připravujete domácí pizzu na večer? Pak je samozřejmě snadné koupit balíček strouhaného sýra v místním obchodě s potravinami, abyste ušetřili čas a energii. Ale – každý kousek je pokrytý celulózou, aby se jednotlivé kousky neslepily. Chutná to spíše jako piliny a po roztavení se textura zhorší. Ano, je to pohodlné řešení, ale za cenu ztráty chuti.

Totéž platí i pro nákup mletého černého pepře. Koření obsahuje aromatické oleje, které se po mletí postupně rozptylují. Proto již na regálech obchodů ztrácejí chuť. A když leží ve vaší spíži měsíce nebo dokonce déle, je to skoro jako jíst popel.