Přeskočit na obsah

Na podzim nepřidávám do palačinek jablka. Používám jiné sezónní ovoce a jsou velmi chutné.

Je pravda, že kynuté palačinky se nepřipravují tak rychle jako palačinky s práškem do pečiva, ale je třeba uznat, že pouze ony mají opravdu chuť jako od babičky. Nejoblíbenější jsou palačinky s jablky, ale v sezóně maďarských švestek by byla škoda nevyzkoušet je i v této variantě.

Nadýchané palačinky se švestkami a moučkovým cukrem

Nadýchané palačinky s kyselou a sladkou švestkou uvnitř jsou chutným předzvěstí blížícího se podzimu. Stojí za to chvíli počkat, až těsto dobře vykyne – pak jsou palačinky měkké a lehké jako obláčky. Nejlepší jsou přímo z pánve, lehce posypané moučkovým cukrem.

Na podzim nepřidávám do palačinek jablka. Používám jiné sezónní ovoce a jsou velmi chutné.

Sezóna maďarských švestek

Sezóna maďarských švestek začíná v srpnu a trvá do října. V tomto období jsou plody nejzralejší a nejchutnější. Jsou také bohaté na vlákninu, vitamíny C, A a E a minerály, jako je draslík a hořčík. Díky tomupodporují trávení, posilují imunitní systém a zlepšují stav pokožky. Pravidelná konzumace těchto plodů může také pomoci snížit hladinu cholesterolu.

V české kuchyni jsou maďarské švestky známé již po mnoho století. Nejčastěji se z nich připravuje džem, který lze uvařit i bez gramu cukru. Jejich sladkokyselá chuť se skvěle hodí k masu a uzeným sýrům, sušené švestky jsou oblíbenou přísadou do müsli a svátečního pečiva.

Recept na palačinky se švestkami

Švestky můžete navíc posypat skořicí a vanilkovým cukrem.

Ingredience:

  • 250 g švestek,
  • 1,5 šálku teplého mléka,
  • 25 g čerstvého droždí,
  • 2,5 šálku pšeničné mouky,
  • 3 lžíce cukru,
  • 1 vejce,
  • 2 lžíce tekutého oleje,
  • olej na smažení,
  • moučkový cukr na posypání.

Na podzim nepřidávám do palačinek jablka. Používám jiné sezónní ovoce a jsou velmi chutné.

Způsob přípravy:

  1. Švestky umyjte, odstraňte pecky a nakrájejte na kostky. Připravte kvásek ze 2 lžic teplého mléka, 25 g čerstvého droždí, 1 lžíce mouky a 1 lžíce cukru. Promíchejte a nechte 15 minut v teplém místě kynout.
  2. Do velké mísy prosejte zbývající pšeničnou mouku, přidejte 2 lžíce cukru, 1 vejce, sklenici mléka, 2 lžíce tekutého oleje a nakynutou kvasnicovou směs. Těsto promíchejte mixérem s háčky, přikryjte utěrkou a nechte hodinu kynout.
  3. Do nakynutého těsta přidejte nakrájené švestky a ručně promíchejte.
  4. Navlhčenýma rukama vytvarujte oválné placky. Smažte po částech na pánvi s rozpáleným tukem.
  5. Po usmažení položte na papírový ubrousek, aby okapal přebytečný tuk.
  6. Podávejte posypané moučkovým cukrem.