Přeskočit na obsah

Moje děti milují tuto vaječnou pomazánku. Její konzistence a chuť jsou výsledkem zdravých ingrediencí.

Doma už mám šunku a žlutý sýr dávno okoukané. Proto pro ranní nebo večerní sendviče vymýšlím různé pomazánky. Moje děti milují tuto vaječnou pomazánku. S ní sní hodně sendvičů.

Pomazánky na chléb jsou opravdu dobrý nápad. S jejich pomocí můžete rychle připravit chutnou a zdravou snídani. Dnes vám ukážu, jak připravit výživnou vaječnou pomazánku. Nemusíte do ní přidávat ani majonézu, protože ji skvěle nahradí jiná ingredience. Přesvědčte se sami.

Moje děti milují tuto vaječnou pomazánku. Její konzistence a chuť jsou výsledkem zdravých ingrediencí.

Co přidat do vaječné pomazánky?

Základem vaječné pomazánky jsou vařená vejce. Aby se po rozmixování spojila do hladké hmoty, je třeba použít například majonézu, kyselou hustou smetanu nebo přírodní jogurt. Není třeba přidávat je ve velkém množství, stačí jen tolik, aby hmota získala konzistenci pomazánky. Pomazánku je vhodné dochutit malým množstvím hořčice, soli, pepře a případně bylinek. Můžete také přidat jednu nebo dvě ingredience, které zvýrazní chuť celé hmoty. Dobře se hodí například nakrájená cibule, česnek nebo nakládaná okurka.

Jak připravit sametovou vaječnou pastu?

Moje vaječná pasta je chutná a hladká, ale to není jen zásluha majonézy. Za těmito účinky stojí avokádo – zralé, krémové a velmi zdravé. Po rozmixování vidličkou se promění v hladkou pastu, která se dobře hodí k vejcím svou konzistencí i chutí. Samozřejmě je dobré do pasty přidat trochu majonézy nebo přírodního jogurtu. Tyto ingredience pastu mírně zředí.

Moje děti milují tuto vaječnou pomazánku. Její konzistence a chuť jsou výsledkem zdravých ingrediencí.

Recept: Vaječná pasta s avokádem

Chutná, výživná a krémová pasta na bázi vařených vajec.

Ingredience

  • 6 vajec
  • 1/2 dobře zralého avokáda
  • 1-2 lžíce majonézy nebo přírodního jogurtu
  • šalotka nebo kousek cibule
  • sůl, pepř

Způsob přípravy

  1. Příprava ingrediencí. Vejce uvařte natvrdo, nechte vychladnout, oloupejte, nakrájejte na malé kousky nebo rozmixujte v mixéru do relativně homogenní hmoty. Avokádo oloupeme a rozmačkáme vidličkou. Šalotku opláchneme a nakrájíme.
  2. Přidání pasty. K vejcím přidáme avokádo a trochu majonézy nebo jogurtu. Vše promícháme vidličkou, přidáme šalotku, dochutíme solí a pepřem.

Jak podávat vaječnou pastu?

Vaječná pasta je skvělým doplňkem snídaně. Můžete ji natřít na chléb a rohlíky, přičemž se snažím vybírat ty nejzdravější, například rohlíky z hrubě mleté mouky, s celozrnným nebo černým chlebem. Takové sendviče je dobré posypat klíčky nebo nakrájenou zeleninou. Dobrým nápadem pro podávání vaječné pasty je také servírování na křupavém chlebu, rýžových nebo kukuřičných vaflích nebo na opečených toastech. Doplňkem k takovým sendvičům bude čerstvá zelenina, například ředkvičky, rajčata, okurky.