Přeskočit na obsah

Houby připravujte pouze tímto způsobem. Jinak ztratí chuť a pružnost

Při nesprávné přípravě mohou čerstvé i sušené houby ztratit chuť a aroma. Z tohoto důvodu jídla z nich připravená ztrácejí svou hodnotu. Proto je třeba mít na paměti několik pravidel, díky nimž si připravené houby zachovají chuť a konzistenci. Poradíme vám, jak na to.

Houby připravujte pouze tímto způsobem. Jinak ztratí chuť a pružnost

Jak vařit houby, aby neztratily chuť?

Houby nepatří mezi snadno stravitelné potraviny, ale takové způsoby zpracování, jako je vaření, je činí pro organismus stravitelnějšími. Kromě toho může tento způsob zdůraznit jejich chuť, zejména pokud dodržíte několik pravidel pro přípravu čerstvých a sušených hub.

Houby připravujte pouze tímto způsobem. Jinak ztratí chuť a pružnost

Jak vařit čerstvé houby?

Čerstvé houby obsahují organickou sloučeninu zvanou chitin – není škodlivá, ale lidský organismus ji nedokáže strávit. Z tohoto důvodu jsou produkty, které ji obsahují, těžko stravitelné. Vařením lze tuto sloučeninu z hub odstranit, díky čemuž polévky, omáčky nebo jiná jídla z hříbků, podbělic nebo jiných druhů hub nezpůsobí problémy s trávicím systémem.

Doba vaření hub závisí na jejich druhu. Počáteční kroky jsou však v každém případě stejné. Nejprve je nutné houby očistit od písku, jehličí a listí a také se ujistit, že nejsou červivé. Poté je lze opláchnout vodou, ale nenamáčet, protože v takovém případě zbytečně nasáknou vodu. Poté je vložte do hrnce – je důležité je vložit do studené vody a nechat je přivést k varu (houby by se neměly vkládat do vroucí vody). Většinu druhů je třeba vařit čtvrt hodiny, ale tvrdé houby, jako jsou bílé, mohou vyžadovat vaření přibližně půl hodiny.

Houby připravujte pouze tímto způsobem. Jinak ztratí chuť a pružnost

Jak se mají vařit sušené houby?

Sušení hub je jedním z nejlepších způsobů jejich skladování. Dobře vysušené a připravené houby si zachovávají svou chuť a aroma. Před přípravou sušených hub je důležité je namočit, a to v teplé vodě (pokud je zalijete vroucí vodou, mohou být velmi měkké a rozpadat se). Houby je třeba namočit na nejméně 3 hodiny. Nejlepší je dát je do hrnce a zalít vodou tak, aby byly ponořené.

Po namočení je třeba houby scedit a zalít čerstvou studenou vodou, poté přivést k varu a vařit na mírném ohni. Sušené houby je třeba vařit přibližně 45 minut. Po půl hodině vaření je třeba zkontrolovat jejich stav. Menší kousky mohou vyžadovat o něco kratší dobu vaření. Během tohoto procesu se může objevit pěna – to je přirozené, ale je třeba ji odstranit.