Přeskočit na obsah

Dávám ho do chlebovky spolu s chlebem. Chléb neztvrdne

Běžný pšeničný chléb často již druhý den vyschne. Můžete ho do sucha vysušit a použít na strouhanku, ale bohužel budete muset znovu zajít do pekárny. Hospodyně znají chytrý způsob, jak prodloužit čerstvost chleba. Jak to udělat a opravdu to funguje?

Dávám ho do chlebovky spolu s chlebem. Chléb neztvrdne

Jak skladovat chléb, aby zůstal déle čerstvý?

Ztvrdnutí chleba je složitý proces, který spočívá v reorganizaci molekul obsažených ve škrobu. Od okamžiku vyjmutí bochníků z pece se tyto molekuly postupně vrací do své uspořádané krystalické formy, v důsledku čehož chléb uvnitř ztvrdne a stane se křehkým.

Jedním z faktorů, které urychlují stárnutí chleba, je ztráta vody. Proto, aby se zvýšila vlhkost vzduchu uvnitř chleba, mnoho lidí do něj vkládá kousek jablka a/nebo slupku tohoto ovoce. Tímto způsobem lze prodloužit čerstvost bochníku až o dva týdny.

Pomáhá jablko v chlebníku?

Dávám ho do chlebovky spolu s chlebem. Chléb neztvrdne

Trik s kouskem nebo slupkou jablka může fungovat, ale má i své nevýhody. Jablko může způsobit příliš vysokou vlhkost v chlebníku, což přispívá k rozvoji plísní. Navíc vůně jablka může změnit chuť chleba.

Proto je třeba být opatrný – především nedávejte do chlebníku celé jablko, ale pouze malý kousek nebo kousek slupky. Jablko každý den vyměňujte a chléb neuchovávejte v fólii.

Další způsob, jak prodloužit čerstvost chleba

Dávám ho do chlebovky spolu s chlebem. Chléb neztvrdne

V případě chleba je nejvhodnější zmrazení. Pokud víte, že vaše rodina nebude schopna sníst celý chléb, odřízněte polovinu, vložte ji do vzduchotěsného sáčku se zipem a vložte do mrazáku. Jakmile uvidíte, že zásoby chleba docházejí, vyndejte chléb a vložte ho na chvíli do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia. Za 5–10 minut by měl být bochník rozmražený a měl by znovu získat křupavou kůrku a měkkost uvnitř.

Navíc se ukazuje, že rozmražený chléb může být dokonce zdravější než čerstvý. Je to proto, že proces zmrazování a rozmrazování (stejně jako u rýže nebo brambor) zvyšuje množství rezistentního škrobu. Díky tomu má chléb nižší glykemický index a je vhodnější pro lidi trpící cukrovkou. Navíc rezistentní škrob se nestráví v tenkém střevě a dostane se do tlustého střeva, kde se stává živnou půdou pro prospěšné střevní bakterie.