Přeskočit na obsah

Zahušťujete guláš moukou? Šéfkuchař tvrdí, že je to největší kulinářský hřích

Guláš je maďarské jídlo, které se velmi často vyskytuje v české kuchyni. Hustá, viskózní omáčka a měkké a jemné kousky masa – toto jídlo má mnoho příznivců a v každé domácnosti se recept na jeho přípravu trochu liší. Všechny guláše by však měly mít jedno společné – absence mouky v jídle. Jak zdůrazňuje šéfkuchař, je to jeden z největších hříchů, které v kuchyni pácháme. Zjistěte proč.

Zahušťujete guláš moukou? Šéfkuchař tvrdí, že je to největší kulinářský hřích

Obsah:

  • Zahušťování guláše moukou – kulinářský hřích
  • Čím lze guláš zahustit? Mouka není vůbec potřeba

Zahušťování guláše moukou – kulinářský hřích

Guláš je jídlo, pro které neexistuje jednotný recept. Každý ho připravuje po svém, podle své chuti. Každý guláš by však měl být připraven z vysoce kvalitních surovin – hovězího nebo jehněčího masa, cibule, čerstvého česneku, mrkve, celeru, petržele a sladké papriky.

Šéfkuchař se domnívá, že jedním z největších hříchů při přípravě guláše je jeho zahušťování moukou. Kuchař tvrdí, že místo mouky stačí k zahuštění omáčky pouze cibule. Pod vlivem dlouhého vaření se zelenina změkčí a zahustí omáčku,zároveň jí dodá jedinečnou chuť. Odpovídající množství cibule je skvělý způsob, jak dosáhnout požadované hustoty omáčky.

Zahušťujete guláš moukou? Šéfkuchař tvrdí, že je to největší kulinářský hřích

Čím lze zahustit ragú? Mouka není vůbec potřeba

Tento způsob není jediným způsobem, jak se vyhnout použití mouky v ragú. Mnoho lidí používá smetanu ke zlepšení konzistence omáčky. Smetana ovlivní konzistenci, zahustí celé jídlo a zároveň zlepší jeho chuť. To funguje obzvláště dobře, když je omáčka příliš pikantní. Než ji však přidáte do jídla, nezapomeňte ji zahřát, tj. smíchat s malým množstvím horké omáčky. Pouze takto připravenou smetanu lze přidat do jídla.

Účinným způsobem zahuštění omáčky je také její redukce. Jedná se však o relativně pracný způsob. Hotovou omáčku je třeba držet na mírném ohni bez pokličky, aby se přebytečná voda odpařila. V tomto případě je však třeba sledovat chuť celého jídla. Menší množství vody může znamenat příliš intenzivní chuť. Z tohoto důvodu je vhodné jídlo solit až na konci.